Akdeniz İhracatçı Birliklerinin paylaştığı verilere göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’den yaklaşık 300 milyon dolar değerinde 563 bin 836 ton turunçgil ihraç edildi. 
Turunçgil dış satımında ilk çeyrekte yüzde 2,63 artış sağlandı. Bu artışla birlikte ülkeye 299 milyon 575 dolar döviz girişi oldu. Bu dönemde en fazla ihraç edilen turunçgil, mandarin oldu. Mandarini de sırasıyla limon, greyfurt ve portakal takip etti.
Ülke bazında en fazla turunçgil ihracatı ise 117 milyon dolarla Rusya’ya yapıldı. Rusya'yı 44 milyon 84 bin dolarla Irak, 22 milyon dolarla Ukrayna, 15 milyon dolarla Romanya, 14 milyon dolarla Polonya takip etti.

UZAK DOĞUYA İHRACAT ARTACAK

Yılın ilk çeyreğindeki dış satımda, yaş meyve sebze grubunda turunçgilin yüzde 39'luk pay aldığını söyleyen Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, geleneksel pazarların yanı sıra Uzak Doğu ülkelerine de ihracatın artması için bir dizi çalışmalarının olduğunu belirtti. Turunçgilin yaş sebze meyve sektöründe alt sektör olmaktan çıktığını, artık başlı başına bir sektör haline geldiğini vurgulayan Kaçmaz, Üretim alanlarımız genişlediğini ve buna bağlı olarak da ihracatın arttığını kaydetti.
Türkiye'de gerçekleşmesi planlanan 14. Dünya Turunçgil Kongresinin gelecek seneye ertelendiğini hatırlatan Kaçmaz, Kongrenin bölgenin, sektörün ve Türkiye’nin  tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi. (AA)