ANKARA (AA) –  Esnaf ve sanatkâr sayısının yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 772 bin 650 olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bu çeyrekte 29 bin 214 iş yeri kapandı, 70 bin 888 iş yeri açıldı." ifadesini kullandı.

Yazılı açıklamasında, Palandöken, açılan ve kapanan işletme sayılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi'nde yayınlanan ilanlara göre esnaf ve sanatkârlara ait 1 milyon 907 bin 857 iş yeri olduğunu bildiren Palandöken, bu yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkâr sayısının 1 milyon 772 bin 650 olduğunu aktardı.

Palandöken, "Yılın ilk çeyreğinde 29 bin 214 iş yeri kapandı, 70 bin 888 iş yeri açıldı. Öte yandan vergi kayıtları sona erdiği için de 20 bin 544 iş yeri resen terkin edildi ancak ilgilileri müracaat etmediği için sicil gazetesinde terkin ilanları yayınlanmadı. Böylece esnaf ve sanatkârlara ait iş yeri sayısı yılın ilk çeyreğinde 21 bin 130 arttı." bilgisini paylaştı.

İŞ YERİ AÇILIŞI YÜZDE 5 AZALDI

İş yeri açılışlarının, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azaldığına dikkati çeken Palandöken, geçen yılın ilk 3 aylık dönemine göre iş yeri kapanışlarının da yüzde 2 azaldığına işaret etti.

Meslek kollarına göre işletme sayılarına da değinen Palandöken, "Yılın ilk çeyreğinde en çok açılışı yapılan meslek kolları, 5 bin 414 ile lokantacılık, 7 bin 730 ile büfe, bakkal ve market işletmeciliği, 2 bin 878 ile pazarcılık, 4 bin 270 ile kahvehane, kıraathane, çay ocağı işletmeciliği ve 2 bin 703 ile servis aracı işletmeciliği oldu." ifadelerini kullandı.

İŞ YERİ AÇILIŞININ EN FAZLA OLDUĞU İL MUĞLA

Nüfus yoğunluğu dikkate alındığında en fazla iş yeri açılışının ve kapanışının gerçekleştiği iller hakkında da Palandöken, bilgi verdi. 
İş yeri açılışının en fazla gerçekleştiği ilin Muğla olduğunu vurgulayan Palandöken, 
"İllerin nüfus yoğunluğuna göre yılın ilk çeyreğinde en fazla iş yeri açılışları sırasıyla Muğla, Çanakkale, Antalya, Artvin ve Burdur'da gerçekleşti. İş yeri açılışlarının nüfusuna göre en az olduğu iller ise Batman, Şırnak, Bitlis, Hakkâri ve İstanbul oldu. 

İş yeri kapanışlarının yine nüfus yoğunluğuna göre en fazla olduğu iller Çanakkale, Uşak, Muğla, Tunceli ve Artvin olarak kaydedildi. 
İş yeri kapanışının nüfusa göre en az olduğu iller de Şırnak, Kilis, Van, Şanlıurfa ve Gaziantep olarak sıralandı."