SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, savunma sanayindeki yerlilik oranının son 20 yılda Milli Teknoloji Hamlesi'nin de katkısıyla yüzde 20'lerden yüzde 70'lere ulaştığının altını çizdi.

Türkiye'nin savunma sanayisini değerlendiren Bayraktar, savunma ve havacılıkta, tüm sektörlerde olduğu gibi pandemi nedeniyle yavaşlanmalar yaşanmasına karşın, genel olarak yoğun ve aktif bir 2020 geçirildiğini dile getirdi.

İdlib'teki Bahar Kalkanı ve Azerbaycan'ın Ermenistan tarafından Karabağ işgalini sonlandıran Tek Vatan Harekatı gibi operasyonlarda Türk savunma sanayisini yerli ve milli olarak geliştirdiği yüksek teknolojiye sahip sistemlerin etkilerini gördüklerini söyledi.

"İHRACATINI HER YIL YÜZDE 14 ARTIRIYOR"

Savunma ve havacılık sanayisinin bir yandan Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılarken diğer yandan da her yıl reel olarak yaklaşık olarak yüzde 14'lük bir artışla ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Bayraktar, Covid-19 nedeniyle ihracatta bir dönem yavaşlama yaşansa da bilhassa son çeyrekte sektörün performansının ciddi yükseliş gösterdiğini ve söz konusu ivmeyi 2021'de daha da yukarılara çıkacaklarına inandıklarını belirtti.

Milli Teknoloji Hamlesi'nin yeni yılda izleyeceği yola değinen Bayraktar, son yıllarda meyvelerini vermeye başlayan çalışmaları aralıksız sürdüreceklerini ve son 20 yılda Türkiye'nin sektördeki yerlilik oranının yüzde 20'lerden yüzde 70'lere ulaştığı bilgisini paylaştı.

DÜNYANIN İLK ÜÇ BOYUTLU SANAL SAVUNMA SANAYİ FUARI

Bayraktar,  "Savunma ve havacılık sanayisi bugün geldiği noktada yurt dışından ithal edilen pek çok ürün ve sistemi üretebilecek potansiyele, yeteneğe ve insan kaynağına sahip olduğunu kanıtladı. Kendi ihtiyaçlarımızı yerli ve milli kaynaklarla temin etmenin yanı sıra teknoloji geliştiren ve ihraç eden bir konumu hedeflemeliyiz. Dünyada İHA ve SİHA'larda yakaladığımız öncü konumu farklı ürün ve sistemlerde de yakalamanın bir sonraki adımımız olması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye savunma ve havacılık sanayiinde dünyada yaşanan paradigma değişikliklerine eş zamanlı olarak uyum sağlayabilecek ve hızla bu değişikliklere entegre olabilecek bir sanayi gücüne sahip." şeklinde konuştu.

Bayrak, 2021 yılında en önemli gündemlerinden birinin 9 Kasım'da açılışını gerçekleştirdikleri dünyanın ilk üç boyutlu sanal Savunma Sanayi Fuarı SAHA Expo'nun olacağını kaydetti. (AA)