Antalya'da konumlanan Ulusal Harp Teknolojileri Savunma Sistemleri AŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için insansız hava aracı (İHA) ve drone tehditlerine karşı "KALKA" adı verilen yerli i üretimiyle Rusya'ya ihracata hazırlanıyor.

8 AYDA GELİŞTİRİLDİ, 1 AYDA TESLİM EDİLECEK

Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen "NATO Gizli ve Milli Gizli Tesis Güvenlik Belgesi" bulunan firma, kötü amaçlı drone ve İHA uçuşlarını önlemek amacıyla yaklaşık sekiz ayda mobil olarak erken uyarı hava savunma sistemini geliştirdi.

Türk mühendislerinin tasarladığı ve TSK envanterine giren mobil dronesavar, kısa sürede birçok ülkenin de dikkatini çekerken, ihracata açılan ürüne MSB'nin bilgisi dahilinde Rusya'dan bir firmanın talip olduğu öğrenildi.

İmzalanan anlaşma gereği ürünün ihracatı için üretimine başlanırken, yaklaşık bir ay içinde ürünlerin teslimatının öngörüldüğü ifade edildi.

"TAMEMEN YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLDİ"

Şirketin Ar-Ge Koordinatörü Bekir Yalçın, sistemin bomba, yasaklı madde, uyuşturucu gibi faydasız yük taşıma ve terör amaçlı uçuşları önlemek amacına binaen üretildiğini kaydetti.

Yalçın, sistemi, "Araç üzerine konumlanan dronesavar" olarak adlandırarak, KALKA'nın tamamen yerli ve milli imkanlar dahilinde üretildiğinin altını çizdi. 

Yalçın, manuel veya otonom olarak çalışabilme, işlem kayıtlarını tutma becerisi bulunan sistemin, Türkiye'de ilk kez üretilen erken uyarı hava savunma sistemi olduğunu ve lansmanının gerçekleştirilmesiyle birlikte yurt dışından büyük talep gördüğünü dile getirdi.

Seri üretimine başlanan sisteme ilk talebin Rusya'dan geldiğini ve anlaşmanın sağlandığı bilgisini veren Yalçın, Rusya'nın yanı sıra Afganistan, BAE, Bangladeş, Malezya ve Sri Lanka'dan talepler olduğunu söyledi.

"CİHAZ SAYISININ ARTACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Yıl sonuna doğru teslimatları gerçekleştirmeyi beklediklerini, satın alan firmanın, sistemi kendi tesislerini korumak adına kullanacağını aktaran Yalçın, öncelikle tek bir cihazın ihracatını yapacaklarını ancak sonraki aşamada farklı sektörlerde de faaliyet gösteren firmaya, ihraç edilen cihazın sayısını artırmayı öngördüklerini kaydetti.

Cihazı incelemek üzere Pakistan'dan bir heyetin geldiğini ve demo gösterisi sundukları sistemden memnun kaldığını ifade eden Yalçın, cihazın ülkedeki konserler, mitingler gibi toplumsal olaylar ile VIP transferler, petrol ve doğalgaz borularının korunmasında kullanılmak istendiğini söyledi.

14 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANLIYOR

Sistem için ABD'den gelen, medikal malzeme alanında hizmet sunan özel bir firmanın üst düzey yöneticisi Adnan Shafiq Ahmed de ABD'de ve Pakistan'da çalışmaları olduğunu söyledi.

Siyasi alanda da faaliyetlerinin bulunduğunu, Kaliforniya'da Pakistan'ın dış temsilcisi olarak görev aldığını söyleyen Ahmed, firma olarak söz konusu alana 14 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayırdıklarını belirterek, "Dünya çapında yeni bir teknoloji. Halihazırda tanıma aşamasındayız ve açıkçası olumlu görüşlerimiz hakim." dedi. (AA-Hatice Özdemir Tosun)