Türkiye’nin önde gelen birçok kurumunun da desteğini alarak dev bir eğitim seferberliği başlatan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Eski Arçelikliler Derneği (EAD) ile iş birliği gerçekleştirerek, “Yeni Dünya Projesi”ni başlattı.

Yeni Dünya projesinde bugüne kadar 26 ilde 73’ü köy ilkokulu, 125’i merkez ilkokulu olmak üzere, 198 okulda toplam 3 bin 767 tablet dağıtımının gerçekleştiğini söyleyen TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile projenin detaylarını konuştuk. 

Sait Bey, eğitimde fırsat eşitliği sunan “Yeni Dünya Projesi” ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Projeyi hangi amaca istinaden hayata geçirdiniz?

Mart 2020 tarihinde Pandemi nedeniyle okulların kapanması ile birlikte biz de TEGV olarak etkinlik noktalarımızı kapattık. Bu dönemde tüm etkinliklerimizi dijital platforma taşıyarak Temmuz 2020’de 2500 çocuğumuz ile uzaktan eğitimlerimize başladık. Aynı dönemde TEGV velileri ile yaptığımız ankette çocukların uzaktan eğitim ile ilgili en büyük sorunlarının, uzaktan eğitime erişim için gerekli donanıma sahip olmadıklarını gördük.  Daha önce başka projelerde iş birliğinde bulunduğumuz Eski Arçelikliler Derneği (EAD) ile bu konuda birlikte neler yapabileceğimizi konuşmaya başladık ve Eylül 2020’de Yeni Dünya Kampanyamızı başlattık. Kampanyanın amacı köy okulları başta olmak üzere, sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde yaşayan 1-4 sınıf arasındaki çocuklarımıza tablet hediye ederek bu çocukların hem EBA’ya hem de TEGV’in uzaktan eğitim etkinliklerine katılmalarını ve Pandemi döneminde kesintiye uğrayan eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktı.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Eski Arçelikliler Derneği olarak, projedeki iş birliğinizden bahsedebilir misiniz?

TEGV olarak daha önce de Eski Arçelikliler Derneği (EAD) ile iş birliklerimiz olmuştu. Yeni Dünya Kampanyası ise TEGV ve EAD birlikte çalışması ile oluştu. Eski Arçelikliler Derneği hem kampanyanın duyurulması, hem bağışçılara ulaşılması hem de çocuklarımıza verdiğimiz tabletlerin Arçelik tarafından ekonomik koşullarda temini için destek verdiler. EAD üyeleri arasından gönüllümüz olup çocuklarımıza uzaktan eğitim verenler oldu. Biz de tablet verilecek merkezlerin; okulların ve çocukların belirlenmesi, taleplerin alınması, tabletlerin dağıtımı ve çocukların uzaktan eğitim etkinliklerine katılımlarının planlanması konularında sorumluluk üstlendik. Kampanyamızın en belirgin farkını;  uzaktan eğitim konusunda özel eğitim almış deneyimli gönüllülerimiz; Ekim 2020’den beri uygulanan ve alanında uzmanlaşmış akademisyenler tarafından hazırlanmış, ölçme ve değerlendirmesi yapılan dijital programlarımız olarak görüyoruz.

Projeye destek veren kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Kampanyaya verilen destekleri ve gelen geri bildirimleri değerlendirir misiniz?

Türkiye’nin önde gelen birçok kurumu Kampanyamıza destek verdi. Ali İş Tarım Turizm Emlak, Allianz, Brandweek, Conval Group, Ekol Lojistik, EMCC Koçluk Mezunları, Fina Enerji, FMS Hizmet Yönetimi, Güzel İstanbul Leo Kulubü, IMCD, Jato Dynamics Araştırma Birimi, JCI Bahçeşehir, Karamela Turizm, Kellogg’s, Kimteks Kimya, Koçi-Mento, Lila Kağıt, MBIS, QNB Finansbank, Schneider Elektrik, Schneider Global, Set Teknik, Soyer Hafriyat, Tarhanlar Elektrikli Ev Aletleri, Yeniköy Rotaract Kulubü, TEB Arvel, TEB CETELEM, Yesti İnşaat, Walt Disney Company. Tabii onlarca da bireysel bağışçımız oldu. 


Kurumlardan bazıları tablet dağıtımlarına fiziksel olarak katıldılar. Diğer kurumlarla biz tablet dağıtımından videolar ve resimler paylaştık. Destek veren kurumların hepsi, bu Kampanyamızı desteklemekten çok mutlu olduklarını ilettiler. Tablet verilen çocuklardan ve velilerden çok güzel geri dönüşler aldık. Bu çocukların gittikleri okulların müdürleri müdür yardımcıları ve öğretmenleri ise uzaktan eğitimde verdikleri derslere katılımların arttığını, çocukların hiçbir dersi kaçırmamaya çalıştıklarını belirttiler. Bizim tablet verirken tek şartımız çocukların evlerinde internet olması ve beklentimiz çocukların TEGV etkinliklerine 10 hafta süre ile kesintisiz katılımı. Tablet dağıtılan bazı köylerde, evlerinde internet olmayan veliler çocuklarının bu kampanyadan yararlanabilmesi için evlerine internet bağlattıklarını söylediler. Eski Arçelikliler Derneği ile başlattığımız bu kampanyaya il MEB müdürlüklerinde, okullardan, okul yönetici ve öğretmenlerinden ve velilerden çok büyük destek aldık. Tabii ki bağışçılarımızdan da…

Proje ile bugüne kadar ihtiyaç sahibi kaç okula ve öğrenciye ulaştınız? Bu kapsamdaki hedefiniz nedir?

Biz bu projeyi başlattığımızda, EAD ile birlikte yaptığımız toplantılarda 400 tablet bağışı alıp alamayacağımızı konuşuyorduk. Çok kısa bir zaman içinde bu rakamın çok üstüne çıktık. Yeni Dünya projemizde bugüne kadar 26 ilde 73’ü köy ilkokulu, 125’i merkez ilkokulu olmak üzere, 198 okulda toplam 3767 tablet dağıtımı oldu.
Bu kapsamda koyduğumuz hedef 10 bin tablet. Yeni Dünya Projesi artık TEGV’in her zaman devam ettireceği projeler arasında yer alıyor. Biz Yeni Dünya Projesinin iletişimini yapmaya devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi 2021 yazında ülkemiz birçok afet yaşadı. Şu anda Yeni Dünya Projemize gelen bağışlarla alınan tabletlerin dağıtımı için afet bölgelerindeki çocuklarımız öncelikli. Çocuklarımızın tablet ihtiyacı devam ettiği sürece, bu proje de devam edecek. 

Konuyla ilgili eklemek istedikleriniz varsa rica ederiz.

Bildiğiniz gibi 6 Eylül’de okullar yüz yüze eğitime başladılar. Ama uzaktan eğitim de artık tüm dünyanın bir gerçeği. Biz TEGV olarak bundan sonraki etkinliklerimizi hem 59 etkinlik noktamızda yüz yüze devam ettireceğiz hem de bulunmadığımız bölgelerdeki çocuklarımız için uzaktan eğitim etkinliklerimizi de sürdüreceğiz. Dolayısıyla çocuklarımızın tablet ihtiyacı her zaman olacak. Yeni Dünya Projesi’ne desteklerin devam etmesini ümit ediyoruz. Unutmayalım ki; “Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir.”