KOCAELİ (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi olan Yavuz'un Akdeniz'deki ilk sondajına gitmek üzere yola çıktığını söyleyerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Magosa Körfezi’nde yer alan  Karpaz-1 kuyusunda üç bin 300 metre sondaj derinliğine ulaşacak olan Yavuz'un, buradaki çalışmalarının yaklaşık 3 ayda süreceğini bildirdi.

Dilovası'ndaki Belde Limanı'nda düzenlenen Yavuz Sondaj Gemisi Uğurlama Programı sırasında yaptığı konuşmasında Dönmez, Fatih sondaj gemisinin ardından Türkiye'nin ikinci gemisiyle ayakları yere sağlam basan planlı bir adım daha  attıklarını vurguladı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığını sorgulayanların hem tarihten hem de hukuktan habersiz olduğunu söyleyen Dönmez,  Türkiye'nin hem kendi kıta sahanlığında hem de KKTC'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) verdiği ruhsat alanlarında çalışmalarına kesintisiz devam edeceğini vurguladı.

Türkiye'nin kıta sahanlığıyla ilgili tutumunu net bir şekilde ortaya koyduğunu ve Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirdiğini aktaran Dönmez, gasp edilmeye çalışan anlaşmalarının hukuken hiçbir geçerliliğinin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında, denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması maksadıyla TPAO tarafından satın alınan Yavuz'a Akdeniz'deki seyri süresince TCG Fatih Fırkateyni eşlik edecek.

Dünya çapında bu konseptteki 16 gemiden birisi olma özelliğine sahip olanYavuz'da spor ve sinema salonu, dinlenme odaları yer alıyor. Gemide tam zamanlı bir doktorun görev aldığı 4 yataklı mini bir hastane bulunuyor..

Maksimum yatak kapasitesi 210 olan Yavuz'da görev akan Türk personeller genellikle 21 günlük çalışmanın ardından bir haftalık süreyle evlerine dönüyorlar. Yabancı personeller ise 28 günde bir izin alabiliyor.

Elektrik ihtiyacını 42 megavat kapasiteye sahip dizel yakıtlı jeneratörlerden ksağalyan Yavuz'un 7,5 milyon litre yakıt kapasitesi mevcut.

Yapımı 2011'de biten Yavuz, geçmişteTanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler başta olmak üzereçeşitli ülkelerde görev yaptı.