Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" çerçevesinde, teknoloji seviyesi yüksek veya yoğun dış ticaret açığı verilen 919 ürünü yerli imkan ve kabiliyetlerle üretecek yatırımları destekleyeceklerini ifade ederek, programın 2021 yılı çağrı planı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

"50 MİLYAR DOLAR ÜLKEMİZDE KALACAK"

Sosyal medya hesabından "50 milyar dolar Türkiye'de kalacak" notuyla paylaşım yapan Bakan Varank, bir infografik paylaşımı ile "Teknoloji seviyesi yüksek veya yoğun dış ticaret açığı verdiğimiz 919 ürünü, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretecek yatırımları, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında destekliyoruz" diyerek ayrıntıları verdi.

İnfografik kapsamında, "kimya", "bilgisayar-elektronik ve optik", "makina", "eczacılık", "elektrikli teçhizat", "ulaşım araçları", "tıbbi cihaz" veya bu 7 alanda sektörün gelişimi için kritik önemi olan diğer sektörlerden seçilen 919 ürün ve yenilikçi alan belirlendi.

Ürünler seçilirken, cari açığa katkı ve ihracat potansiyeli, ürün karmaşıklık ve yoğunlaşma endeksleri, yatırım başına katma değer, ürün ileri-geri bağlantıları gibi temel kriterler dikkate alındı.

Bu kapsamdaki yatırımlara, yatırım yeri tahsisi, enerji ve sermaye desteği, KDV istisnası, nitelikli personel desteği ve vergi indiriminin de aralarında bulunduğu çeşitli destekler sağlanacak.

MOBİLİTE ÇAĞIRISI AÇILACAK

Program kapsamında 2021'de 4 çağrıya çıkılması planlandı. Ulaşım araçları, elektronik, elektrikli teçhizat ve makine sektöründeki yatırımlara ilişkin mart-nisan döneminde "Mobilite Çağrısı" açılacak.

Mayıs-haziran döneminde çıkılacak "Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı" ile eczacılık, tıbbi cihaz ve kimya sektöründeki öncelikli ürünlere yönelik yatırımlara destek verilecek.

Program doğrultusunda "Dijital Dönüşüm" çağrısına temmuz-ağustos, "Üretimde Yapısal Dönüşüm" çağrısına da eylül-ekim döneminde çıkılacak.

İLK ETAPTA 2 MİLYAR TL'LİK DESTEK VERİLMİŞTİ 

Program kapsamında ilk aşamada, makina sektöründe açılan çağrıyla 2 milyar TL'lik servo motorlar, CNC tezgahları, eklemeli imalat makinaları gibi yüksek teknolojili ürün yatırımları desteklenmişti. 

Resmi Gazete'de 27 Şubat'ta yayımlanarak yürürlüğe giren "Öncelikli Ürün Listesi Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile program çerçevesinde, 7 odak sektörde yerli üretimin sağlanması veya üretim kapasitesinin artırılması için destek verilecek ürünlerin listeleri ilan edilmişti. (AA)