Akıllı telefon, televizyon, dizüstü bilgisayar, akıllı bileklik gibi birçok ürünü bulunan elektronik şirketi Xiaomi Corporation, Hong Kong Borsa'sına (HKEX) yaptığı kamuoyu açıklamasıyla akıllı elektrikli araç üretim çalışması hazırlıklarına başladığını duyurdu.

10 YILDA 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

Firmanın Kurucusu, Başkanı ve CEO'su Lei Jun, Mart 2021'de gerçekleştirilen lansmanda şirketin 10 milyar RMB başlangıç yatırımıyla tamamen firmalarına ait bir yan kuruluş altında faaliyet gösterileceğini açıkladı.

Firma, önümüzdeki 10 yıl boyunca toplamda 10 milyar dolar tutarında yatırım yapmayı hedefliyor.

Jun aynı zamanda, akıllı elektrikli araç için kurulan yan kuruluşun CEO'luğunu da üstlenecek.

"SON BÜYÜK GİRİŞİMCİLİK PROJEM" 

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Jun, "Bu kararı tüm ortaklar arasında yapılan çok sayıda müzakere sonrasında aldık. Bu, hayatımın son büyük girişimcilik projesi olacak. Tüm kişisel itibarımı ortaya koymaya ve akıllı elektrikli aracımız için gereken tüm mücadeleyi vermeye hazırım. Elektrikli aracımızın başarıya ulaşması için tüm mücadele boyunca ekibimin başında olmaya kararlıyım" dedi.

Yönetim ekiplerinin son dönemde bu konuda yoğun bir çalışma yaptığını aktaran Jun, son 75 gün içinde sektöre yönelik 200'den fazla uzmanla 85 toplantı, dört şirket içi yönetim müzakeresi ve iki yönetim kurulu toplantısı olmak üzere çok titiz ve kapsamlı bir araştırma yürüttüklerini vurguladı.

"KULLANICILARIMIZIN GÜVENİ VE MARKAMIZA DESTEĞİ ETKİLİ OLDU"

Jun, "Söz konusu kararın verilmesinde Mi fanlarının Xiaomi'nin değerlerine olan güvenleri ve markaya verdikleri sürekli desteğin de büyük etkisi oldu. Bu da Xiaomi'nin yeni bir çığır açarak akıllı elektrikli araç sektörüne girmesinde önemli bir temel oluşturdu. Son mali sonuçlara göre, dünya genelinde akıllı telefon satışlarımız 146 milyona ulaştı ve dünyanın en büyük üç akıllı telefon üreticisi arasında yer almaya devam ediyoruz. Üst düzey akıllı telefon satışlarımız 10 milyonu aştı. TV satışlarında ise Çin'de arka arkaya 8 çeyrektir zirvedeki yerimizi koruyoruz. AIoT platformumuzda 324,8 milyonun üzerinde bağlı cihaz bulunuyor. Aylık 86,7 milyon aktif kullanıcıya sahip olan XiaoAI yapay zeka asistanıyla akıllı ev sektörüne liderlik etmeyi sürdürüyoruz. 2020 yılının sonunda grubumuz toplamda 108 milyar RMB nakit rezervine sahip oldu." ifadelerini kullandı.

"OTOMOBİL ÜRETİMİNDE BENZERSİZ AVANTAJLARA SAHİBİZ"

Jun, çalışanlarına yönelik yazdığı mektupta firmalarının otomobil üretiminde farklı ve benzersiz avantajlara sahip olduğuna dikkat çekti.

Jun öncelikle, akıllı elektrikli araçların geleneksel otomotiv sektörünün iş modelini tamamıyla değiştirdiğini ve firma olarak donanım tabanlı internet hizmeti iş modeliyle ilgili detaylı bilgiye sahip olduklarını ifade etti.

Yazılım ve donanım entegrasyonunda en kapsamlı tecrübe ve internet sektöründeki en derin üretim teknik bilgisinin kendilerinde olduğunu kaydeden Jun, ürün çeşitliliği, ölçeği ve kullanıcı sayısı yönünden de en kapsamlı akıllı ekosisteme sahip olduklarını belirtti.

Söz konusu araçlara uygulanabilecek birçok temel teknolojinin yanı sıra kullanıcılarının güven ve desteğiyle güçlü bir markaya ve bir kullanıcı tabanının bulunduğunu aktaran Jun, en önemlisi de bu alana güvenle yatırım gerçekleştirmeye imkan sağlayan gerekli nakit kaynağına sahip olduklarına vurgu yaptı.

"AKILLI AIOT EKOSİSTEMİMİZİ GENİŞLETMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Lei Jun son olarak, verdikleri kararın doğal bir karar olduğunu şu sözlerle açıkladı: 

"Akıllı elektrikli araçlar, önümüzdeki 10 yıllık dönemin en büyük iş fırsatlarından birini ve akıllı yaşamın vazgeçilmez bir bileşenini temsil ediyor. Akıllı AIoT ekosistemimizi her geçen gün daha da genişletiyoruz ve dünyadaki herkesin yenilikçi teknolojilerle iyi bir yaşam sürmesini sağlama vizyonumuzu sürdürüyoruz. Bu nedenle, sektöre girmek bizim için çok doğal bir karar."