İSTANBUL (AA) - Türkiye İş Bankası ile güçlerini birleştiren Vodafone, tarımda dijitalleşmeye katkıda sağlayacak yeni bir projeyi uygulamaya koydu.

Vodafone ile Türkiye İş Bankası, Türk tarım sektörünün dijitalleşmesine yönelik olarak iş birliklerinin detaylarını İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak kampüsünde bulunan İTÜ Vodafone Future Lab'de gerçekleştirilen toplantıda duyuruldu.

Dijital Tarım Projesi kapsamında çiftçiler, Vodafone'un sunduğu Dijital Tarım İstasyonu'na Türkiye İş Bankası'nın tarım kredisiyle sahip olabilecek. Vodafone ve Türkiye İş Bankası, teknolojiyi ve finansmanı bir arada sundukları bu çözümle, Türkiye tarım sektöründe dijitalleşmenin hız ve yaygınlık kazanmasına katkı sağlanacak.

Dijital Tarım Projesi kapsamında, ilk etapta, Mersin’in Silifke ilçesinde  toplam 10 istasyonun kurulumu tamamlandı.

Türkiye İş Bankası ve Vodafone iş birliği ile başlatılan pilot proje gelecek dönemde 20 istasyon ile sürdürülecek. Toplamda 30 istasyonun devreye alınacağı pilot proje, Dijital Tarım Projesi'nin yaygınlaşmasına destek sağlanacak.

Toplantıda, katılımcıların Dijital Tarım İstasyonu'nu canlı olarak deneyimlemeleri de sağlandı.

Dijital Tarım İstasyonu, hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz edebiliyor.

Haşere, doğal afet gibi konularda da erken uyarı sistemine sahip olan sistem, çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme zamanı önerileri sunan ürün, ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanı öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama ve hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardım ediyor.