Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ve 4 sektörde, toplam 6 başlıkta gerçekleşen vergi indirimleri pazarı canlandırdı.

Kurlarda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle piyasalarda yeniden güvenin oluştuğunu aktaran sektör oyuncuları, mağazalarda canlılığın başladığının altını çizdi.

Mağaza ve bayilerde müşteri trafiğinin yüzde 30-40 arttığını belirten Albayrak, “Beyaz eşya, otomotiv, mobilya ve konut sektörü temsilcileri vergideki düşüşle satışların yüzde 10 arttığını söylüyor.” dedi

OTODA TAHMİNLER YÜKSELDİ

ÖTV ve KDV indirimiyle müşteri yoğunluğunun arttığına değinen Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, "Otomobil pazarı ikinci çeyrekte yüzde 20, üçüncü çeyrekte yüzde 51 daraldı,  Eylülde ise düşüş yüzde 68 oldu.” dedi

Yıl sonu beklentimiz 575 bin adet seviyesine gerilemişti. Yapılan indirimlerle yılı 660 bin adet seviyesinde kapatacağımızı öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Erce, bu durumun hem enflasyonun düşmesine, hem de son çeyrekte ekonominin büyümesine olumlu yönde  katkı sağlayacağını belirtti.

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise 15 puanlık ÖTV indiriminin müşteri yoğunluğunu yüzde 30-40 arttırdığını dile getirdi.

Son iki ayda 100-130 bin adet civarında satış beklediklerini söyleyen Şahsuvaroğlu, "Markalar cazip kampanyalar düzenledi. Faiz oranları yüzde 3.20'lerden 2.50'lere indi” dedi.

Mobilya Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan ise KDV'nin yüzde 8'e çekilmesiyle birlikte mağazalardaki yoğunluğun yüzde 20 arttığını vurgulayarak, "Satışlarımızda yüzde 10'luk artış gözlemliyoruz" şeklinde konuştu.