VakıfBank, Dünya Bankası ile gerçekleştirdiği 250 milyon dolarlık kaynak temini anlaşmasıyla, koronavirüsü salgınından etkilenen KOBİ'lere yönelik destek paketi hazırladı.

VakıfBank’tan yapılan açıklamaya göre, banka, Türkiye’de salgının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla Dünya Bankası’ndan uzun vadeli kaynak temin etti. Reel sektöre destek olmayı amaçlayan pakette, Dünya Bankası KOBİ tanımına uyan 250’nin altında çalışan sayısına sahip gerçek ve tüzel kişi işletmeleri faydalanabilecek.

Bilgilendirmede, salgın şartlarına uyum sağlamak için iş ortamında çeşitli sağlık önlemleri almış ya da alacak olan, salgın şartlarına uygun dijital ve inovatif çözümler geliştirmiş ya da geliştirecek olan işletmeler destekten faydalanabilir.” açıklamasına yer verildi.

İşyerinin düzenli dezenfekte edilmesi, çalışan sağlığı düzenlemeleri, sosyal mesafeyi iyileştirmek için işyeri ortamında yapılan yenilemeler, yeni pazarlama kanalları, dijitalleşme ve otomasyonu artıracak yeni ürün ve hizmetler için yapılacak harcamalar bunlar arasında yer alıyor. 

İŞLETMELERE 6 MİLYON DOLARA KADAR KREDİ İMKANI

Salgın Destek Paketi ile ilgili bilgiler veren VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Küresel anlamda belirsizliklerin devam ettiği bu süreçte, Dünya Bankası ile yıllardır devam eden işbirliğimizin devamı niteliğinde uygun maliyetli ve uzun vadeli yeni bir  kaynak getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

VakıfBank’ın uluslararası kalkınma bankaları özelinde tek seferde sağladığı en büyük montanlı kredi olma özelliğini de taşıdığını da belirten Üstünsalih, "Paket kapsamında bir firma tek seferde 3 milyon dolar ve muadili TL, avro azami kredi kullanabilir iken, bu tutar toplamda ise 6 milyon dolar ve muadili TL, avro olabilecek."açıklamasını yaptı.

KADINLARA ÖZEL DESTEK

Cirolardaki yıllık düşüşler göz önüne alınarak salgından en  çok etkilenen KOBİ’leri, kadın girişimcileri, genç işletmeleri ve kalkınmada öncelikli yörelerde faaliyet gösteren firmaları desteklemeyi hedeflediklerini belirten Üstünsalih, Dünya Bankasından sağlanan toplam 250 milyon dolarlık kaynağın 100 milyon dolarlık kısmının, SADEK-Kadın İşletmesi, 5 yaşa kadar işletme ve gelişen bölge işletmesi özelliği taşıyanlara, 125 milyon dolarlık kısmı ise SADEK-diğer işletme özelliği taşıyan işletmelere kullandırılacağını belirtti. 

“İSTİHDAMIN ARTIRILMASI HEDEFİNE ULAŞMAYI AMAÇLIYORUZ”

Söz konusu paket kapsamında kredi vadesi boyunca istihdamını koruyan veya artıran işletmelere kredi vade yapısında teşvik uygulanacağının da aktaran Üstünsalih, “Kredi vadesi boyunca istihdam sayılarını koruma veya artırmayı taahhüt eden firmalarımıza, 60 ay vadeye kadar aynı faiz oranlarıyla kullandırım yapacağız.”dedi.

Üstünsalih, böylelikle istihdamın korunması ve artırılması konusunda da hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını da belirtti.