ANKARA (AA) - Türkiye'yi uzaya taşıyan ROKETSAN, geliştirdiği teknolojileri denemek için bu sene yeni bir roket fırlatmaya hazırlanıyor. Şirket, daha büyük hedeflere ulaşmak amacıyla da ciddi bir yatırım programını faliyete geçirecek.

ROKETSAN Genel Müdürü olan Murat İkinci, basın mensuplarına, şirketin uzay çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

Şirketin, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Türkiye'nin uzay programını gerçekleştirmek üzere görevlendirildiğini belirten İkinci, 2015'te geliştirdikleri sistemlerle uzaya erişime ilişkin faaliyetleri faliyete geçirdiklerini dile getirdi.

İkinci, uzaya ilk erişimi 2018 senesinde bir sonda roketiyle sağladıklarını hatırlatarak, Türkiye'nin ilk uzaya erişiminde 130 kilometrelik mesafeye çıktıklarını belirtti.

Murat İkinci, şöyle devam etti:

"Yıl sonu itibarıyla yeni denememizi gerçekleştireceğiz. Önceki fırlatmada deneyemediğimiz ve bu süre içinde geliştirdiğimiz itki sistemlerinin, manevra kontrol sistemlerinin, itki yönetim sistemleri üzerindeki bazı aviyonik sistemlerin test ve denemeleri yapılmış olacak. Bundan sonraki aşamada ise ilk hedefimiz, kısa süre içinde 100 kilogramlık bir yükü 400 kilometredeki yörüngeye yerleştirebilecek ve ülkemizi 'kendi uydusunu kendi yörüngesine yerleştirebilecek ülke' statüsüne eriştirecek çalışmanın tamamlanması olacak. Bunun için de özellikle yakıt teknolojileri konusunda ROKETSAN kendi imkanlarıyla ve endüstrinin bütün imkanlarını kullanarak geliştirme yapıyor. Buradaki temel gaye, tamamen kendi mühendislerimizle, ekosistemimizle, partnerlerimizle böyle bir çalışmayı nihayetlendirebilecek aşamaya gelebilmek."

Gidişata bakıldığında Türkiye'nin bu çalışmalardan çok başarılı sonuçlar elde edebileceğini söylemenin molanaklı olduğunu anlatan İkinci, "Türkiye uzayda yeni bir oyuncu. Aradaki mesafeyi kapatabilmesi için çok yoğun bir çaba içinde olması lazım. Çünkü çok temel teknolojileri milli ve yerli olarak gerçekleştirebilmek için çok fazla insan gücü ve çalışmaya ihtiyacımız var. Gelinen noktada ROKETSAN, SSB'nin ve Türkiye'nin uzay programına olan taahhütlerini yerine getirdi. Bundan sonraki aşamalarda da taahhütlerini zaman kısıtları da dahil olmak üzere, yerli ve milli imkanlarla geliştirmeye devam edecek." şeklinde konuştu.

Uzaya erişim noktasında hem Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamayı hem de uluslararası alanda çok saygın bir uzay şirketi olmayı hedeflediklerini belirten İkinci, teknoloji geliştirme çalışmalarının yanında uzaya erişimi sağlayacak mühendislik ve insan gücünü oluşturmak üzere de çalışmalar yürüttüklerini ve bu sayede Türkiye'nin uzay programının çok hızlı şekilde ilerleyeceğine inandıklarını belirtti.