AYDIN (AA) - Adnan Menderes Üniversitesinde (ADÜ) Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) düzenlenen IPARD 2, 5. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı'na katılan,Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı'nın 250 milyon avro yani 1,5 milyar liralık hibe paketini üretici ve yatırımcıya sunduklarını belirtti.

YATIRIMCIYA TARİHİ FIRSAT

Bakan, Adnan Menderes Üniversitesinde (ADÜ) Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) düzenlenen IPARD 2 - 5. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı'na katıldı.
TKDK'nin 42 ilde kırsal kalkınma hibelerini yatırımcılarla buluşturduğunu, 16 alt sektördeki yatırımları desteklediğini ifade eden Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Bu bir tarihi destektir. Bu fırsat IPARD programı kapsamında, son 7 senenin, toplam 14 bin 500 projeye, tam olarak yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağlamış bulunmaktayız. Kırsal alanlarımızda 10 milyar lira tutarında yatırım yapılmış bulunmakta ve 60 bin yeni istihdam gerçekleşti. Ayrıca, IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti de söz konusu. IPARD-2 kapsamında 5. başvuru çağrısıyla toplam 250 milyon avro, yani 1,5 milyar liralık hibe paketini yatırımcımıza, üreticimize sunuyoruz. "

1 MİLYAR LİRA DESTEK HAYVANCILIK...

"İkinci grupta yer alan, işleme ve pazarlama yatırımlarına destek sağlayacağız. 250 milyon avronun 80 milyon avronun yani yaklaşık 500 milyon lirasını, işleme ve pazarlama yatırımları için kullanacağız. Yatırıma göre değişmekle birlikte et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile kesimhane yatırımlarının 3 milyon avroya kadar olan kısmını, süt toplama merkezlerinin kurulumuna yönelik yatırımların 1 milyon avroya kadar olan kısmını, meyve-sebze soğuk hava deposu ve paketleme yatırımlarının 1 milyon 250 bin avroya kadar olan kısmını, su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarının ise 1,5 milyon avroya kadar olan kısmını destekliyoruz."