Küresel ortalama sıcaklık artışının 1.5°C ile sınırlandırılması canlılar, doğal yaşam alanları ve tüm ekosistem için daha sürdürülebilir bir gelecek sağlamanın önceliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu değerdeki artışın 2°C’yi bulmasının yıkıcı sonuçlara yol açacağı bilinirken, küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandırılması için yerküre üzerindeki tüm paydaşlara görev düşüyor, şirketler de bunun başında geliyor.

Bugün 12.000 imzacısı ile dünyanın en büyük çok paydaşlı sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact’in 25 ülkede eş zamanlı olarak yürüteceği İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na başvurular başladı. Şirketlere 1.5°C hedefi ile uyumlu ve bilime dayalı emisyon hedefleri belirleme süreçlerinde ilerleme kaydetmeleri için gereken bilgi ve beceriyi sağlamalarında yardımcı olmayı hedefleyen program yaklaşık 6 ay sürecek. 

Programda şirketlere net sıfıra geçiş stratejilerini oluşturmalarını sağlayacak bir yol haritası da sunuluyor. 

FARKLI ÜLKELERDEN ŞİRKETLER BİR ARAYA GELİYOR

Programda farklı sektör, büyüklük ve ülkelerden şirketlerin iklim eylemine katkılarını artırmalarına ve büyük ölçekte emisyon azaltımları için taahhütleri yerine getirmelerine destek veriliyor.

Global Compact Yerel Ağları aracılığıyla farklı ülkelerdeki imzacı şirketler; küresel anlamda en iyi uygulamalara, birbirinden öğrenme olanaklarına, kapasite geliştirme oturumlarına ve akademi eğitimlerine erişim imkanına sahip olacak.

ŞİRKETLERE YOL HARİTASI OLACAK BİRÇOK KAYNAK VE ARAÇ BULUNUYOR

İklim Hedefi Hızlandırma Programı’nın doğaya olduğu kadar şirketlere de önemli katkıları bulunuyor. Program sayesinde şirketler:

- Teknik seviyede bilgi içeren çevrimiçi akademi oturumlarını takip edecek,
- Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) uzmanlarının katılımı ile gerçekleşecek atölye çalışmaları ile kapasite geliştirebilecek,
- Grup çalışmaları ve birbirinden öğrenecek, sektördeki uzmanlara ve networking fırsatlarına erişecek
- Ülke düzeyinde paydaşlar arası üst düzey toplantılara katılma imkanlarından yararlanacak,
- 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmak için bilime dayalı emisyon azaltma hedeflerini belirlemek için ihtiyaç duydukları yol haritasını oluşturabilecek,
- Yatırımcıların, çalışanlarının ve hissedarlarının beklentilerine cevap verecek bir emisyon azaltım stratejisi geliştirebilecek,
- Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi (SBTi) metodolojisine uygun kaynaklara erişim ile net sıfır kavramına, asgari gerekliliklerine, süreçlerine, faydalarına ve uygulama aşamalarına ilişkin bilgilerini geliştirecek,
- Küresel seviyedeki standartlarda ve iyi uygulamalardan oluşturulmuş yerel ihtiyaçlara cevap veren sunumlardan faydalanacaklar.

DÜNYADA EŞ ZAMANLI OLARAK UYGULANIYOR

Türkiye’de İklim Hedefi Hızlandırma olarak geçen “Climate Ambition Accelerator” programı Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Brezilya, Danimarka, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Fas, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsveç & Lihtenştayn, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Norveç, Portekiz, Rusya, Sri Lanka, Sırbistan, Tanzanya ve Tayland gibi dünyanın 4 bir yerinden ülkelerde de uygulanacak.

PROGRAM 6 AY SÜRECEK, TEMMUZ’DA BAŞLAYACAK

UN Global Compact üyesi şirketler, İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na 22 Haziran tarihine kadar başvuruda bulunabilecek. Programın temmuz ayında başlaması ve yaklaşık 6 ay sürmesi planlanıyor.