Her sene yaklaşık 300 girişimci adayı iş fikri sahibine 200 bin TL'lik hibe desteği veren "TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim Programı"nın resmi uygulayıcı kuruluşu olan Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin BİGG4tech ULUKOZA çağrısı açıldı.

Çağrı ile ilgili çevrimiçi seminerde girişimcilik ekosistemi masaya yatırıldı ve değişen şartlar paylaşıldı.

"CARİ AÇIK, TEKNOLOJİ İLE KAPANIR"

Seminerde konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) Projeler ve Ticarileştirme Koordinatörü Erkin Bilaloğlu, girişimciliğin desteklenmesinin cari açık, orta gelir tuzağı ve işsizlik olmak üzere üç ana sebebinin olduğunu belirtti.

Dünyada büyüme eğilimi olduğunu Türkiye'nin büyüme göstermesine rağmen cari açık verdiğine dikkat çeken Bilaloğlu, "Bu açığı kapatabilmek için teknoloji üretmeli, ikame etmeli ve satmalıyız. 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 65’i orta gelirli olacak ve bu durum, yatırım çekme noktasında rekabeti kızıştıracak. Günümüzde girişimler, geleneksel işletmelerden daha çok hızlı ölçeklenebilir işletmeler için kullanılıyor ve geleneksel girişimcilikten farklılaşıyor." dedi.

MEZUNİYET ŞARTI KALDIRILDI

Başvuru süreci ile ilgili bilgiler veren Bursa Uludağ TTO Girişimcilik ve Şirketleşme Koordinatörü Yarenur Türe ise, "İş fikrinizle yaptığınız başvuru, uzman ekip tarafından değerlendiriliyor. Ardından eğitim, rehberlik ve kuluçka aşamalarının olduğu bir kampa alınıyorsunuz. Yaklaşık 2 ay süren kampta iş planları yazılmaya başlanıyor. Ardından başlayan birebir mentorluk sürecinden sonra TÜBİTAK tarafından uygun bulunursanız 200 bin TL’lik hibeyi almaya hak kazanıyorsunuz. İş fikrini ispatlayacak bir çıktı almanız yeterli." şeklinde konuştu.

Mezuniyet şartının kaldırıldığını, önceki dönemlerde olan 10 yıl şartının yerine artık ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı ya da mezun olmuş herkesin başvurabileceğini ifade eden Türe, katılmak isteyenlerin 20 Haziran'a kadar programın web sitesindeki formu doldurularak başvuruda bulunabileceğini kaydetti.

Türe ayrıca, "Daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 Programı 2. Aşama kapsamında destek almamış olmanız gerekiyor. Ön başvuru tarihi itibariyle herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer almamanız da gerekiyor." diyerek sözlerini noktaladı.