Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk kanatlı sektörüne Çin'e ihracatın kapılarının açıldığını ve bu doğrultuda ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatının başladığını söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında uzun süredir süren resmi temas ve görüşmelerden sonra "Türkiye'den Çin'e İhraç Edilebilecek Kanatlıların Denetimi, Karantina ve Veteriner Sağlık Şartları Hakkında Protokol Taslağında" anlaşmaya varıldığı yer aldı.

38 İŞLETME İHRACAT TALEBİNDE BULUNDU

Veteriner sağlık sertifikası modelinin hazırlanması ve Çin'e ihracat talep eden 38 şirketin bilgilerinin ülke yetkililerine iletilmesinin ardından 15 Ekim itibarıyla kanatlı et ve ürünleri ihracatının da önü açılmış oldu.

Açıklamada görüşlerini paylaşan Bakan Pakdemirli, Bakanlık tarafından uzun süre yürütülen çalışmaların meyvelerini verdiğine dikkat çekti ve Çin'e ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatının yapılmasıyla 6 Kasım itibarıyla ihracatın somut olarak da başladığını kaydetti.

"ONAYLI İŞLETME SAYISINI ARTIRACAĞIZ"

Bu alanda dünyanın önemli ithalatçılarından biri olan Çin Halk Cumhuriyeti'nin kapılarını Türk kanatlı sektörüne açmasının sektör açısından öneminin altını çizen Bakan Pakdemirli, "Önümüzdeki süreçte daha fazla kanatlı işletmesinin ihracat yapması için Bakanlık olarak onaylı işletme sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek." dedi.

"73 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ"

Türkiye'nin kanatlı et üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığına dikkati çeken Bakan Pakdemirli, üretimin her aşamasında gıda güvenilirliğini uyguladıklarını ve bu çerçevede Japonya, Gürcistan, Irak, Rusya, Gümrük Birliği ülkelerinin de yer aldığı toplamda 73 ülkeye kanatlı et ve ürünleri ihraç edildiği bilgisini verdi.

Geçtiğimiz yıl 613 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Ayrıca bu yıl içerisinde Çin'e süt ürünleri ihracatı da başladı ve bu doğrultuda 56 işletme onaylandı. Halihazırda süt ürünleri ihracatımız da sorunsuz olarak devam ediyor" şeklinde konuştu. (AA)