2021’i güneş enerjisi yılı ilan ettiklerini söyleyen Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, yenilenebilir enerjinin Türkiye’de yaygınlaşması için çalıştıklarını belirtti. Hedeflerinin yıl içinde 20 megavatlık iş almak olduğunu ifade eden Eray, Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjiyi üretemediği için ithal etmek zorunda kaldığını vurguladı. Enerji ihtiyacının ancak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılarak giderebileceğine dikkat çeken Eray, mevzuata dair engellerin ortadan kaldırılması ve uygun finansman seçeneklerinin artması gerektiğini söyledi. 
100 kilovata kadar olan projelerde kilovat başı maliyetin 600 ila 700 dolar arasında seyrettiği bilgisini veren Eray, 100 kilovatlık bir projenin 60 ila 70 bin dolar arası maliyetle sonuçlandığını belirtti. İş hacmi büyüdükçe maliyetin düştüğünü aktaran Eray, bugüne kadar yaklaşık 1 megavatlık iş aldıklarını ve yıl sonuna kadar bu rakamı 20 megavata çıkarmayı planladıklarını dile getirdi. 

RESMİ TEŞVİKLER ARTMALI

Yenilenebilir enerjinin kullanımını engelleyen mevzuatlara dikkat çeken Eray, herkesin kendi enerjisini ürettiği bir sisteme geçiş için resmi teşvik olması gerektiğini vurguladı. Devlet bankalarının ve özel bankaların bu konuda yatırım yapmak isteyenlere desteğini artırması gerektiğine değinen Eray, Fabrikaların, otellerin, okul ve hastanelerin çatılarının şu an atıl durumda olduğunu ve bu atıl alanların GES’e dönüştürülmesi halinde bu işten hem yatırımcının hem de Türkiye’nin karlı çıkacağını söyledi.