ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı olan Hüseyin Demirtaş, milli gelirin yüzde 1'inin çiftçilere ödenmesinin kanunla hükme bağlandığını söyleyerek, buna karşın desteklerin binde 6'sını geçmediğini ve üretim girdi fiyatlarıyla sürdürülebilir olmaktan çıktığını belirtti.

Demirtaş, TZD'nin 70. Kuruluş Yıldönümü ve Geleneksel Ödül Töreni sırsaında yaptığı konuşmada, çiftçilerin en ciddi sorununun finansman olduğunu aktararak geçen sene itibarıyla çiftçilerin kredi borçlarının 100 milyar lirayı aştığını vurguladı.

Döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı tarımda girdi fiyatlarının arttığını vurgulayan Demirtaş, mazot yem, gübre, zirai ilaç, enerji, fiyatları katlanarak arttığını ve çiftçilerim borçlu, üretmez durumda olduğunu söyledi.

Tarımsal üretimdekine benzer sorunların hayvancılıkta da yaşandığını vurgulayan Demirtaş, yem fiyatlarının yüksekliği ile bu alanda yapılan ithalata vurgu yaptı.

Demirtaş, Kurban Bayramı'nda yaklaşık 2 milyon küçük ve büyükbaş hayvanın kesilmesinin beklendiğini anlatarak, hayvan hastalıkları konusunda denetimin öneminin altını çizdi.