Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), patent başvurularında Türkiye şampiyonu oldu. Firmadan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Patent Cooperation Treaty'ye (PCT) gerçekleştirilen uluslararası patent başvurularında TUSAŞ, 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'de lider oldu.

TOPLAMDA 262 BAŞVURU GERÇEKLEŞTİRDİ

İçinde bulunduğumuz sene itibarıyla ulusal 175, uluslararası 87 başvuru yapan firmanın toplam faydalı model başvuru sayısı da 78 olarak gerçekleşti. Ulusal, uluslararası ve faydalı model başvurularının 232'sinin son 3 yılda yapıldığı bildirildi.

Geçmiş senelerde WIPO En İyi Yerli Buluş Ödülü, Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü, ISIF'19 GRAND PRIX ve IFIA GRAND PRIX ödüllerine layık görülen şirket, patent başvurularını ve niteliğini artıracak çalışmalara imza atıyor.

HANGİ PATENT VE PATENT BAŞVURULARI BULUNUYOR?

TUSAŞ, Anka'da kullanılan hava veri, uçuş bilgisayarı, navigasyon ve iniş sistemleri, "Şimşek'in termal iz artırıcı sistemi", Hürkuş ve Hürjet uçaklarında uçuş kontrol düzenekleri, uçak yapısal parçalarını üretmek için nano malzeme, kompozit ve eklemeli imalat üretim yöntemleriyle ilgili patent ve patent başvurularına sahip.

"ŞİRKET GELİRLERİNİ, MADDİ OLMAYAN VARLIKLAR OLUŞTURMAYA BAŞLADI"

Firmanın Genel Müdürü Temel Kotil, konu hakkında yaptığı değerlendirmede başvurularında her sene bir evvelki seneye kıyasla önemli bir artış bulunduğuna dikkati çekti.

Patentlerin firmaların mevcut çalışmalarıyla gelecek 10-20 yıl için yatırım gerçekleştireceği alanlara ilişkin en hakiki göstergeler olduğunu ifade eden Kotil, patent mühendisliğini bu doğrultuda doğru bir şekilde kullanan firmaların öne çıktığını dile getirdi.

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

Patentlerin firmalar açısından doğrudan ve dolaylı ticari gelirler olduğunu aktaran Kotil, "Günümüzde şirketlerin gelirlerinin büyük bir kısmını patent, faydalı model ve marka gibi maddi olmayan varlıklar oluşturmaya başladı. Patentler bu nedenle geleceğe yatırım olarak değerlendirilebilecek çok önemli finansal kaynaklar olarak görülmelidir." diyerek açıklamasını tamamladı. (AA)