ANKARA (AA) - Türksat ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ortaklığında bu sene 4. kez gerçekleştirilen Model Uydu Yarışması'nın uçuş etapları başladı.

TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamındaki yarışmanın uçuş etapları Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde büyük rekabete sahne oldu.

Türksat AŞ Genel Müdür Yardımcısı olan Metin Çavuşoğlu, yarışma öncesinde katılımcı öğrencilere hitaben yapmış olduğu konuşmada, Model Uydu Yarışması'nı bu sene 4. kez gerçekleştirdiklerini belirterek, etkinliğin geçen yıl TEKNOFEST kapsamına alınmasıyla farklı bir kulvara taşındığına dikkat çekti. Çavuşoğlu yarışmada derece alan takımlara ödüllerinin, önümüzdeki hafta TEKNOFEST'te verileceğini söyleyedi.

Türksat Ar-Ge ve Uydu Tasarım Direktörü Tayfun Dar da organizasyona bu yıl rekor sayıda başvuru aldıklarını hatırlatarak, gelecek senelerde bunun daha da artmasını temenni ettiklerini söyledi.

Yarışmada, takımların model uydularında yaptıkları son kontrollerin ardından uçuş etabına başlandı. Yarışmanın uçuş etapları bugün de sürecek.

Uçuş sırasında  model uydu, taşıdığı sensörlere ait telemetri bilgisini yer istasyonuna iletiyor. Ayrıca her yarışmada, yarışmacı takımların, yarışma kurulu tarafından belirlenen özel görevleri (basınç, yükseklik, irtifa kaybı, batarya gücü, fotoğraf ve/veya video çekimi, ekipman açma, yük taşıma, yere iniş sonrası konum gönderme ve benzeri) yerine getirmesi bekleniyor.

Geleneksel hale gelenTürksat Model Uydu Yarışmaları mühendislik konusunda eğitim gören lisans ile yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme becerisi ve disiplinler arası çalışma ile tecrübe paylaşımına olanak sağlıyor.

Öğrenciler farklı üniversite takımlarıyla tecrübe paylaşımının dışında Türksat AŞ'de uydu operasyonlarında çalışan uzman personel, sektörde yer alan firmalar ve STK'lerle de iletişim şansı yakalıyor.