Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 2030 yılına kadar tüm bölgelerinde KOBİ’lerin rekabetçi ve yeşil dönüşümü tamamlamış hale getirmeyi hedefliyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Sera gazı emisyonlarının sıfırlanması ve ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi gibi temel hedefleri içeren Avrupa Yeşil Mutabakatı için çalışmalar yürütüyoruz. Bazı illerde de bu kapsamda çalıştaylar yapıyoruz. Çalıştayların ardından 15 Eylül'de Ankara'da büyük bir zirve yapacağız. Zirvede bu konuyla ilgili hazırladığımız raporumuzu yayınlayacağız. Bunun dışında yeşil dönüşüm merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. TÜRKONFED olarak şöyle bir iddiamız var; sanayi devriminde, dijital dönüşüm devriminde biraz geride kaldık ama yeşil dönüşümde dünya ve Avrupa ile rekabetçi olabiliriz. Şu anda onlardan geride değiliz. TÜRKONFED olarak başta yeşil dönüşüm merkezi olmak üzere tüm bölgelerde iş dünyasının ve KOBİ'lerimizin bu konuda bilgilendirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Avrupa bizim için en büyük ihracat bölgesi. 2030 yılına kadar tüm bölgelerimizde, KOBİ'lerimizin rekabetçi ve yeşil dönüşümünü tamamlamış hale gelmesini arzu ediyoruz. AB ile ilişkilerin geliştirilmesi, yüksek teknoloji üretimi ve ihracatının artması, enerji bağımlılığının azaltılması ve yeşil sanayi devriminin gerçekleştirilmesi KOBİ'lerin yeşil dönüşüm konusunda bilinçlenmesinden geçiyor” dedi. 

“YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİYLE DANIŞMANLIK DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Sönmez, yapacakları çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Sürdürülebilirliği arttırmayı ve KOBİ'ler başta olmak üzere iş dünyasının yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamayı amaçlıyoruz. Hedefimiz kuracağımız yeşil dönüşüm merkezi ile KOBİ’lere danışmanlık desteği sağlamak. Ayrıca Anadolu’nun farklı bölgelerinde yeşil dönüşüm ve alt alanlarda iş dünyası temsilcilerine çeşitli eğitimler vermek. Kamu-özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini önemsiyoruz ve yeni dönem çalışmalarımızda da Anadolu ekseninde faaliyetlerimize devam edeceğimize inanıyoruz" dedi. 

MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ

"ANADOLU'DAN KALKINMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATMIŞ DURUMDAYIZ"

Sönmez, Anadolu’da kalkınma seferberliği başlattıklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “TÜRKONFED'in 26 bölge federasyonu ve buna bağlı 300'e yakın derneğin Anadolu'da bulunuyor. Anadolu'nun kadim üretim gücünü iş potansiyelini, oradaki marka bilinirliğini ulusala, oradan da küresele taşımak istiyoruz. Bunun için de tüm bölgelerimizde bu kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğini ve Anadolu'dan yürüyeceğimiz bir mottoyla yola çıktık. 26 federasyonumuzda ve onlara bağlı bütün derneklerle, dijital, yeşil ve yapısal dönüşümü sağlamaya çalışıyoruz. Bunun içerisinde tabii ki şirketlerimizin kendini geliştirmesiyle beraber ihracatını ve istihdamı arttırması, ekonomiye daha farklı bir markalaşma ve kurumsallaşma getirmesi de var." (AA)