Marmara ve İç Anadolu Sanayici İş Dünyası Federasyonunun (MARSİFED) ev sahipliğinde, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yalçın Aras Konferans Salonu'nda düzenlenen "TÜRKONFED Finans Sohbetleri" etkinliğinin açılışında bir konuşma yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye'de Anadolu'nun ve iş dünyasının sesi olmak üzere fikir paylaşımlarına devam ettiklerini belirtti.

Etkinlik kapsamında, işletmelerin ve KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak yol haritalarını birlikte netleştirmeyi hedeflediklerini belirten Turan, Türkiye'nin geleceğine ışık tutacak, ekonomik yolculuğuna yön verecek birçok önemli meseleye de değindiklerini söyledi.

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ÖLÇEKTE MAL VE HİZMET ÜRETİMİ

Turan, 2021 yılının sonlarında, merkezi Londra'da yer alan Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezinin (CEBR) yıllık Dünya Ekonomi Ligi Tablosu raporunu yayımladığını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

"Raporda çok çarpıcı bir sonuç yer alıyor. Öngörülere göre, dünya ekonomisi gayri safi yurtiçi hasılası 2022 yılında ilk kez 100 trilyon doları aşacak. Bir diğer ifadeyle tüm dünyada bu yıl tarihte eşi benzeri görülmemiş ölçekte mal ve hizmet üretilecek. Dünyanın her ülkesinde tahribat yaratan Kovid-19 salgınının etkilerini halen yaşıyorken bu yönde bir öngörü, küresel çapta bir üretim ekonomisine geçildiğine işaret ediyor.

Bu durum, üretim ekonomisine geçme konusunda kamu, sivil toplum ve iş dünyası arasında tam bir konsensüs sağlanmışken bizleri şüphesiz heyecanlandırmalı. Kadim medeniyetlerden miras aldığımız ve olanca çeşitliliğe dayanan bir üretim kültürüne, bölgesel ekonomiler içinde bizi öne çıkaran genç bir nüfusa sahibiz. Ülke olarak son 300 yıldır dünya ekonomisinde aldığımız payın, yüzde 1’in üzerine çıkmadığı düşünüldüğünde, bu makus talihi kırmak için bundan daha doğru bir zaman, daha verimli bir dönem belki de bulamayacağız."

VAKİT KAYBEDİLMEMELİ

Gündelik kısır tartışmalara odaklanarak vakit kaybedildiğini belirten Turan, "Kronikleşmiş yapısal sorunlarımızı ise görmezden geliyoruz. Üretimi, yatırımı ve rekabetçiliğimizi geliştirmek için uzun vadeli ve etkili planlar yapmak yerine faiz-kur-enflasyon sarmalıyla ifade edebileceğimiz ekonomik göstergeleri takip ediyor, yarın yerine geçmişi konuşuyor, gelecek yerine bugünü kurtarmaya çalışıyoruz. Oysa ortak aklı çalıştırıp, kapsayıcı ve katılımcı süreçleri işletir, bilimsel gerçekler ışığında tartışırsak, bu ülkedeki her bir ferdin müreffeh ve güçlü bir Türkiye hayalini elbette gerçeğe dönüştürebiliriz." şeklinde konuştu.

Turan, Türkiye'nin potansiyellerinin ortak akılla harekete geçirilmesinin yaratacağı etkiyle bir üretim üssüne dönüşeceğine inandığını da dikkat çekti.

MÜCADELEYE DEVAM

MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı olan Ramazan Kaya da iş dünyası olarak uzun bir süredir ekonomik açıdan küresel ve ulusal düzeyde ciddi sorunlar yaşadıklarından bahsetti.

TÜRKONFED Finansmana Erişim Komisyonu tarafından başlatılan "Finans Sohbetleri" serisine ev sahipliği yapmaktan ötürü heyecan duyduklarını söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

"İş dünyasının ülkesinin sorunları için katılımcı bir şekilde bir araya gelerek sorunlara çözüm üretme iradesini önemsiyoruz. Ülke ekonomisinin ve sanayisinin önemli merkezlerinden biri olan Bursa'nın kalkınma yolculuğumuza yarattığı değeri artırmak da yine işletmelerimizin giderek artan finansmana erişim kanallarını açmak ile mümkündür. İş insanları ve toplum olarak çok kriz yaşadık, çok sıkıntı çektik. Ancak hepsini de atlatmayı bildik. Elbet bugünler de geçecektir. Fakat neticede insanlar sizin fırtınada karşılaştığınız zorluklara değil, gemiyi karaya çıkarıp çıkaramadığınıza bakacaktır. Onun için tüm zorluklara rağmen mücadeleye devam edeceğiz."

Etkinlik, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi, Servo Capital Başkanı Kaan Kiziroğlu'nun moderatörlüğünde, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Garanti BBVA Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cankat Bozkurt ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Bildik'in katılım sağladığı "Halka Arz ve Finansman Teknikleri" paneliyle sona erdi. (AA)