Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırım bedeli 102 milyon dolar olan Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi'nin açılışını yaptı.

İSTİHDAM 7 BİN 500 KİŞİYE ULAŞACAK

Siirt’te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen Zarova Köprüsü, Şirvan Barajı ve HES, Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi ile yapımı tamamlanan diğer projelerin açılış törenine katılan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lineer Metal'in tesisiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Siirt'teki fabrikada 500, Hakkari'deki madenlerden Siirt'e kadar uzanacak tedarik zincirinde 2 bin 500 olmak üzere toplam 3 bin kardeşimiz iş imkanına kavuşacak. Bu yatırımın devamı niteliğinde olan kurşun, gümüş ve sülfürik asit fabrikalarının da temelini atıyoruz. 2023'e kadar tamamlanacak olan bu tesislerle birlikte yatırım tutarı 500 milyon dolara, sağlanan istihdam da 7 bin 500 kişiye ulaşacak.”

 

"ÇİNKO İHTİYACININ YÜZDE 40'INI KARŞILAYACAK"

Yılda 50 bin ton üretimle başlayıp ilave yatırımlarla önce 120 bin, ardından da 250 bin ton kapasiteye kadar çıkacak tesisin, ile yapılan en büyük sanayi yatırımı olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurşun izabe ve sülfirik asit fabrikalarının da en kısa sürede tamamlanacağını dile getierek şöyle devam etti:

"Projenin tamamı bittiğinde yatırım bedeli 400 milyon doları bulacak. Tesis, üretim kapasitesini kısa bir sürede 90 bin tona çıkardığında ülkemizin çinko ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak. Tesiste, ilk etapta 500 kişiyle istihdam olacak. İleride istihdam nereye çıkacak biliyor musunuz? 3 bin kişiye, ardından 7 bin 500 kişiye burada iş sağlanacak. Böylece dışa bağımlı olduğumuz çinko ithalatı için yılda ödediğimiz bir milyar doların önemli bir kısmı ülkemizde kalacağı gibi önemli bir ihracat kapısı da açacağız. Bu tesis tek başına, ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme üzerine kurulu yeni ekonomi programımızın ne derece doğru olduğunun ispatıdır."

KATAR ORTAKLIĞIYLA HAYATA GEÇİRİLDİ

Yüksek teknolojiye dayalı tesisin inşaatının pandemi koşullarında kısa sürede tamamlanmasının önemine işaret eden Erdoğan, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarımızın bu konudaki gayretlerini yakından takip ettim. Bu yatırımı Katarlı ortağı El Atiyye ile hayata geçiren Lineer firmamızın sahibi Fikret Baydarman'a ve yatırımın her aşamasında emeği olan kurumlarımıza, mühendisinden işçisine herkese teşekkür ediyorum." dedi.

"EKONOMİMİZE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Açılış töreninde bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, Siirt'in yanı sıra Türkiye için de önemli bir sanayi tesisinin açılışını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Tesisin bulunduğu OSB'de parsellerin tamamına yakınının tahsis edilmiş durumda olduğunu söyleyen Bakan Varank, tesisin Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.  

“Biliyoruz bölgemizde istihdam en önemli alanlardan biri” diyen Varank, “Bakanlık olarak Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile bir proje başlattık. Bu projede fabrika binalarını biz inşa ediyoruz. Yatırımcılar gelip o fabrika binalarında yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. İnşallah bu şekilde Kurtalan'da ve merkezde 4 fabrika binası inşa ediyoruz. Buralarda da inşallah 1000 Siirtli kardeşimiz, gençlerimiz istihdam edilecek." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hamza Dağ, Erkan Kandemir, Vedat Demiröz, Özlem Zengin ve diğer protokol üyeleriyle kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.

1,5 YILDA TAMAMLANDI

Siirt’te Çinko Fabrikasının temeli, 11 Ocak 2020 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Mustafa Varank ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katıldığı törenle atılmıştı. Koronavirüs tedbirlerinin bütün kısıtlamalarına rağmen inşaatına hiç ara vermeden bütün hızıyla devam etti ve 1,5 yılı aşmayan bir sürede tamamlandı. (AA)

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"