ŞANLIURFA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı  olan Rifat Hisarcıklıoğlu, kadınların hayatın her alanında olması gerektiğini dile getirerek, "Kadınlarımız da sosyal hayatta, iş hayatında, siyasette daha aktif rol alarak ülkenin gelişmesine katkı sağlamalı." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları, TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde yaklaşık 50 ilden katılımcılarla yapıldı.

Hisarcıklıoğlu, Şanlıurfa'daki etkinlik sırasında yapmış olduğu konuşmada, girişimciliğin işsizliğin çözümü olabileceğini belirtti.

Türkiye'deki 1,5 milyon işletmenin toplam 15 milyon kişiye istihdam sağladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, kadınların elinin değmediği ekonomilerin büyüyemeyeceğini, bu vizyonla 81 ilde kadın girişimci kurullarını kurduklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, kadınların iş gücüne katılma oranının son 10 senede erkeklere göre 4 kat fazla arttığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"2009'da, kadın girişimcilerin oranı yüzde 5 etmiyordu, toplam kadın girişimci sayımız 77 bindi. 2019 itibarıyla kadın girişimci sayımız 142 bini, oranı da yüzde 10'u geçti. Erkek girişimci sayısı 10 sene önce 1 milyon 130 bindi, şimdiyse 1 milyon 120 bin. Girişimcilikte erkekler yerinde saydı, kadınlar atağa kalktı."

Girişimciliğin geleceğinin kadınların elinde olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, daha zengin bir ülke olabilmek adına daha fazla kadın girişimci çıkarılması gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, 7 bini aşkın kadın girişimci üyesiyle Kadın Girişimciler Kurulunun en büyük kadın meslek örgütü haline geldiğine dikkat çekerek, şşöyle konuştu:

"Oda ve borsalarda kadın yönetim kurulu başkanı veya meclis başkanı sayısı 9'a yükseldi. Yönetim kurulu üyesi sayısı 48 oldu. Kadın meclis üyesi sayısı 10 sene önce 93 iken 2018'de 235'e çıktı. Meslek komitelerindeki kadın üye sayısı 800'ü buldu. Kadın girişimci kurullarımızdan milletvekillerimiz çıktı. Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanımız oldu. Kadınlar iş hayatında aktif olunca, sosyal ve siyasi alanda da ilerlediler. Kadın milletvekili oranı 2007'de yüzde 9 iken bu oran şimdi yüzde 17'ye çıktı."

Son 10 senede büyük bir sıçrama gerçekleştirildiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciliğinde de dünyada ilk 10'a girmek için istişare ve ortak akılla projeler ve hizmetler üretilmesi gerektiğini belirtti.