Türkiye'den yılın ilk 3 ayında 576 milyon 655 bin 698 dolarlık fındık ihracatı yapıldı. Bu ihracatın 254 milyon 225 bin 624 dolarlık kısmını, Trabzon merkezli firmalar gerçekleştirdi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak-31 Mart döneminde Trabzon'dan 32 bin 190 ton fındık ihraç edildi. Bu ihracatın karşılığında 254 milyon 225 bin 624 dolar gelir elde edildi.
Bu dönemde Trabzon'dan 50 ülkeye fındık ihraç edilirken, en çok fındık satılan üç ülke İtalya, Fransa ve Polonya oldu.
Fındık ihracatının sezon başlarında yeni tip koronavirüs salgınının uluslararası piyasalardaki olumsuz etkisine bağlı olarak düşüş trendinde olduğunu belirten DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındık ihracatının 2021'in ilk 3 ayında hızlı bir toparlanma gösterdiğini söyledi. 

SEZON SONUNA KADAR İHRACAT ARTIŞI DEVAM EDECEK

Sezon sonuna kadar ihracatın artış eğilimini sürdüreceğinden ümitliyiz ve piyasalardan bu yönde sinyal aldıklarını vurgulayan Cirav, fındıkta verim ve kaliteyi artıracak çalışmalara önem verilmesi gerektiğini vurguladı. 
Fındığın anavatanı olan Türkiye’nin dünyanın en kaliteli ve birim başına en yüksek verimi sağlayan fındığın üretilmesini sağlaması gerektiğini ifade eden Cirav, burada da en önemli görevin üreticiye düştüğünü kaydetti. Tarım mevsimine girdikleri bu aylarda bahçelerdeki bakıma çok büyük önem verilerek birim başına verimin artırılması ile kazancın da artırılmasının mümkün olacağının altını çizen Cirav, desteklemelerin de birim başına verim ve kalitenin artırılmasını sağlayacak sisteme dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. (AA)