Sunvital Enerji Çankırı’da Gelal Çorap fabrikası çatısına 5.034 kWp gücünde güneş enerji santrali kurdu. Kurulan güneş enerjisi santralinin Avrupa’nın ve Türkiye'nin en büyük çatı GES projelerinden biri olduğu bildirildi.

Sunvital Enerji Mali İşler Direktör Murat Kılıç, bu yatırımla LEED Platinium sertifikası almaya hak kazanan Gelal Çorap firmasının sadece şirket ekonomisine değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de önemli katkı sağladığını belirtti. 31 bin 200 metrekare uygulama alanı kullanılarak 15.793 adet fotovoltaik panel montajı yapılan projede 5.034 kWp kurulu güce ulaşıldığını ifade eden Kılıç, projenin Türkiye’nin en büyük çatı üstü güneş santrallerinden biri olduğunu vurguladı. Projede yıllık toplamda 6.115.000 kWh enerji üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Kılıç, bu üretim ile birlikte yılda 245.000 adet ağacın tüketimine eşdeğer 2.700.000 kg CO2 salımınım önüne geçilmiş olacağını söyledi.

4-5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDEBİLİYOR

Pandemi döneminin özellikle sanayii kesimini yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelttiğini söyleyen Murat Kılıç, tekstil, kauçuk, plastik, ambalaj sektörlerinde de yüksek enerji tüketimleri nedeniyle yoğun talep aldıklarını ifade etti. 4-5 yıl öncesinde GES projelerinin kendini yaklaşık 12 ila 13 yılda amorti ederken, bugünkü hesaplamalara göre ortalama 4 ila 5 yılda kendini amorti edebildiğini vurgulayan Kılıç, bunun da yatırımı cazip kıldığına dikkat çekti.

İş hacimlerinin büyük bir payını çatı projelerinin aldığını söyleyen Kılıç, 2013 yılından bu yana yaklaşık 31 MWp proje tamamladıklarını bunların 8,7 MWp’i arazi 22,3 MWp çatı projesi olduğunu söyledi.

Sanayi ve hayvancılık alanlarında yürütülen çatı projelerinde bürokrasinin yoğun işlediğinden yakınan Kılıç, kurumlarla birlikte yürütülen bürokrasi işlerinin artık dijital ortama aktarılması ve süreçlerin kısaltılması gerektiğini söyledi.