Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çinli teknoloji şirketi Xiaomi'nin Türkiye'deki fabrikasını ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Varank, fabrikanın tam kapasiteyle üretime geçtiğinde 2 bin vatandaşın istihdam imkanı bulacağını belirtti. 
Global teknoloji firmalarının Türkiye'de akıllı telefon pazarına yatırım yapmaya başladıklarını söyleyen Varank, firmanın strateji olarak genelde partnerlerle ve ortaklarla üretim gerçekleştirdiğini aktardı. Türkiye'de de üretici firma olarak Salcomp'un seçildiğini belirten Varank, Salcomp'un tüm dünyada teknoloji alanında üretim yapan çok önemli bir global marka olduğunu ifade etti. Xiaomi’nin 1975 yılında kurulmuş eski bir fabrikayı satın alarak modern bir şekilde fabrikayı yenilediklerine dikkat çeken Varank, 15 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapacaklarını ve yaklaşık 7 bin 500 metrekarelik 'temiz oda' oluşturduklarını belirtti. 

YILLIK 5 MİLYON TELEFON ÜRETİLECEK

Nisan ayından itibaren bu fabrikada üretilen telefonların Türkiye’de satılmaya başlanacağını söyleyen Varank, bu tesislerde yıllık 5 milyon telefon üretme kapasitesine ulaşılacağını vurguladı. Global markaların Türkiye’ye geldiklerinde yerli tedarikçilerle de görüşmelerini isteyen Varank,  Türkiye'den ihracatı da hedeflemelerini istediğini belirtti. 
Türkiye'nin 10 milyonun üzerinde telefonun satıldığı önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Varank, hem bu pazarda iddialı bir şekilde bulunmak hem de Türkiye’deki yaptıkları üretimle dünyaya bu telefonları satabilmenin global markalar açısından önemli olduğunu aktardı. Burada tam kapasiteyle üretime geçildiğinde de 2 bin vatandaşın istihdam imkanı bulacağını kaydeden Varank, sadece üretim değil Ar-Ge alanında da bu firmaların Türkiye'ye yatırım yapma niyetleri olduğunu söyledi. (AA)