Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Azerbaycan temasları kapsamında, Türkiye ile Azerbaycan arasında model fabrika alanında iş birliği ve tecrübe paylaşımı ile ortak teknopark kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

"MODEL FABRİKALARDAKİ TECRÜBEMİZİ AZERBAYCAN'A AKTARACAĞIZ"

Bakan Varank, TEKNOFEST Azerbaycan'a katılmak için geldiği başkent Bakü'de önce Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov'la bir araya geldi. Varank, görüşmede, iki ülke arasındaki savunma, ekonomi, enerji, sanayi, teknoloji, eğitim, sağlık ve turizm gibi birçok alanda ilişkilerin maksimum seviyede sürdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin model fabrika uygulamalarından bahseden Varank, "İşletmelerimizin verimliliklerini artırmak, dijital dönüşümlerini rehberlik etmek için Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri diğer adıyla model fabrikalar açıyoruz. Model fabrika ortamlarında aslında işletmelerimizin teori ve pratiğini birleştiriyoruz. Bugün bu çerçevede, model fabrikalar, yalın üretim ve dijital dönüşüm alanlarında stratejik iş birliği mutabakat zaptını imzalayacak, inşallah bu tecrübeyi sizlere aktaracağız." diye konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu da hazır bulunduğu görüşme sonrasında Bakan Varank ve Cabbarov, "Model Fabrika Mutabakat Zaptı"na imza attı. 

"KISA SÜREDE TEKNOPARKIN FAALİYETE GEÇMESİNİ UMUYORUZ"

Bakan Varank ardından Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev'le bir araya geldi. Varank, görüşmede teknoloji geliştirme bölgelerinin önemini anlattı, Türkiye olarak 92 teknopark ve bin 600'den fazla Ar-Ge ile tasarım merkezi ile önemli bilgi ve deneyime sahip olduklarını dile getirdi.

Türkiye'deki teknoparklar bünyesinde yaklaşık 8 bin firmanın faaliyette bulunduğunu aktaran Varank, "Teknoparklarımızdan bugüne kadar 7 milyar doların üzerinde ihracat yapma başarısını gösterdik. Bu çerçevede ekiplerimiz Bakü'de bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması için uzun süredir çalışıyor. Kurulacak teknoparkın paydaşlarının belirlenmesi, yönetici şirketin oluşturulması, mekanın belirlenmesi, kuluçka merkezinin kuruluşu, üniversitenin belirlenmesi üzerine çalışmalarını yürütüyorlar. İnşallah bugün imzalayacağımız mutabakat zaptı ile en kısa sürede de teknoparkın faaliyete geçmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Görüşme sonrasında Bakan Varank ve Nebiyev, "Teknopark Mutabakat Zaptı"na imzaladı. (AA) 

MASFED MYM VE BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ MASFED MYM VE BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ