Türkiye, Almanya ile tarım konusunda iş birliğine giderek, mutabakat zaptı imzaladı. Zapta göre, Türkiye ile Almanya arasındaki tarımsal ticaretin önündeki teknik engelleri aşmak üzere “Tarım Çalışma Grubu” oluşturuluyor.
İş birliği ile tarımda ileri teknoloji ve kooperatifçilikte iş birliği ve bilgi alış verişi amaçlanıyor.

2019’da, 11'inci kez organize edilen "Dünya Gıda ve Tarım Forumu" için Messe Berlin’de resepsiyon verildi.
Almanya’nın başkenti Berlin’deki Forum’a, Türkiye adına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldı.

Messe Berlin’deki resepsiyondan sonra, Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Gıda ve Tarım Federal Bakanlığı, tarımda iş birliğini hedefleyen mutabakat zaptını imzaladılar. 

Anlaşma, Türkiye adına Pakdemirli, Almanya adına ise Gıda ve Tarım Bakanı Julia Klöckner, tarafından imzalandı.

TÜRK-ALMAN TARIM ÇALIŞMA GRUBU

Mutabakat zaptıyla, Almanya ve Türkiye arasındaki tarımsal ticarete yönelik teknik engellerin çok hızlı biçimde aşılması için “Tarım Çalışma Grubu” oluşturuluyor. Bununla birlikte, tarımsal teknoloji ve kooperatifçilik konularında teknik iş birliği ve bilgi alış-verişi de amaçlanıyor.

TARIMA DİJİTAL ÇÖZÜMLER …

Dünya Gıda ve Tarım Forumu, 2019’da 17-19 Ocak tarihleri arasında “Tarım Dijitalleşiyor-Geleceğin Tarımına Akıllı Çözümler” başlığıyla yapılıyor.
Bu yıl söz konusu forumda düzenlenecek oturumlarda, tarımın geleceğinde dijitalleşme pek çok açıdan masaya yatırılırken, "Dijital dönüşümün sonucunda, tarımdaki derin yapısal değişiklikler ve bu yapısal değişiklerin politik desteği?" sorularına yanıt arandı.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de katıldığı Forum’da, oturumu Bakan Pakdemirli yönetti.
27 Ocak tarihine dek açık kalacak Forum’da, Tarım bakanları, 19 Ocak Cumartesi günü ortak nihai bildiri yayımlayacak.

METRO’YLA YERLİ TOHUM, DEMİŞTİ

Türkiye’de faaliyette bulunan Almanya’nın dünya devi gross marketi Metro, yerli malının yerlileştirilmesi ve Türk yerli tohumunu koruma altına almak üzere, bir çalışma başlatmıştı.
Bursa’da iki köy ile antlaşma yapan kurum, Türk yerli tohumunu, hiçbir kimyasal kullanmadan ve organik tarım kriterlerine uygun ürettirerek, ziraat mühendisi sağlamış, eğitim vermiş ve alım garantisi sağlamıştı. İyi tarım ve yerli tohumla üretilen ürünleri ise Metro kendi marketinde satışa sunmuştu.