Türkiye, "yavru vatan" olarak adlandırılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) sanayide dünyadaki konumunun prestijli hale gelmesi, endüstri ve ticaret altyapısına kavuşabilmesi amacıyla bilgi birikimini ve deneyimlerini transfer etmeye hazırlanıyor.

"İHRACATA ÖNEM VERİYORUZ, OSB KURACAĞIZ"

KKTC'ye bir ziyaret gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ülkedeki temaslarında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin yanı sıra KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ile görüştü.

Görüşmenin ardından KKTC Başbakan Yardımcısı Arıklı, "Öncelikle ekonomik pakette de yer alan organize sanayi bölgelerinin ıslahı, geliştirilmesi ve ihracata yönelik organize sanayinin kurulabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarını konuşacağız. Sonrasında ise bizim Türkiye’ye yapacağımız ziyarette gerekli anlaşmaları hayata geçireceğiz." dedi.

"100 MİLYON TL AYIRMALARI TAKDİRE ŞAYAN, ÖNÜMÜZÜ AÇIYORLAR"

Kıbrıs Türk toplumunun üreten ve ürettiğini satan bir toplum olması gerektiğini vurgulayarak, ihracata önem verdiklerini ve bu kapsamda organize sanayi bölgelerinin kurulması da en büyük hedefleri arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin KKTC'ye gereken her türlü desteği vereceğini belirten Arıklı, "Sanayi bölgeleri için ayrılan para 100 milyon TL'nin üzerindedir. Ekonomik zorluklar içindeyken, ana vatan Türkiye’nin bize bu kadar büyük bir meblağ ayırması gerçekten takdire şayan. Sanayimizin, kalkınmamızın, üreten bir toplum olmamızın önünü açıyorlar." şeklinde konuştu.

"ÜRETEN BİR KIBRIS HEDEFLİYORUZ"

Büyükdede ise, Türkiye'nin sahip olduğu bilgi birikimi, olanakları ve potansiyellerini kardeş vatan ile paylaşmaktan onur duyacaklarını ifade ederek, üreten KKTC hedeflediklerinin altını çizdi.

Büyükdede, "Kardeş vatanımız Kıbrıs’ın kendine yeter hale gelmesi ve dünyada saygın bir sanayi altyapısına, endüstriyel altyapıya, ticaret altyapısına kavuşabilmesi için bilgilerimizin Kıbrıs’a transfer edilmesi konusunda bir görev üstlendik." diyerek sözlerini tamamladı.

NELER HEDEFLENİYOR?

Türkiye, söz konusu proje çerçevesinde KKTC'nin dünyada saygın sanayi, endüstri ve ticaret altyapısına kavuşmasının yanında kendine yetecek duruma gelmesi için deneyim ve know-how transferi yapacak.

İhracat amaçlı OSB kurulmasının hedeflendiği projede, yanı sıra yap-işlet-devret modeli kapsamında tahsis edilecek araziler üzerine, toplam 5 lokasyonda TSE iştiraki olan ICAS tarafından 60 milyon TL'lik yatırımla uluslararası standartlarda araç muayene istasyonlarının açılması öngörülüyor.

Ayrıca proje dahilinde, söz konusu istasyonlarda kullanılacak yazılımın yavru vatanın sistemleriyle entegre olacak altyapıyı barındırması, karayollarında ulaştırma güvenliğinin artırılmasını mümkün kılacak gereken teknik altyapının kurulması da yer alıyor.