Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Avrupa Birliği'nde (AB) haziranda yıllık bazda yüzde 10,5 artarken, Türkiye aynı dönemde üretimini yüzde 23,9 artırdı ve verileri açıklanan AB ülkelerinin tamamını geride bırakmayı başardı.

İLK YARIDA ŞUBAT DIŞINDA DÜŞÜŞ YAŞANMADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2020 yılında Covid-19'un gölgesinde gerileyen sanayi üretimi, pandeminin etkisini üzerinden atmayı sürdürüyor.

Avrupa'da geçtiğimiz sene pandeminin etkisiyle büyük oranda düşüş gösteren endeks, ekonomilerin yeniden açılması ve hızlanan aşılamalarla birlikte yeniden yükselişe geçti. AB ve Avro Bölgesi'nde sanayi üretiminde 2021'in ilk 6 aylık döneminde yıllık bazda sadece şubat ayında gerileme kaydedildi.

Endeks, haziranda 2020'nin aynı ayına kıyasla, AB'de yüzde 10,5 ve Avro Bölgesi'nde 9,7 artış gösterdi.

HAZİRANDA ORTALAMANIN ÜZERİNE ÇIKILDI

Türkiye'de 2020 yılında mart, nisan ve mayıs aylarında düşüş gösteren söz konusu endeks, haziran itibarıyla tekrar yıllık bazda yükseliş trendine girerek 2020'nin pandemi ortamına rağmen artışla kapatılmasını sağlamıştı.

İçinde bulunulan yıl da artış eğilimine devam eden sanayi üretim endeksi, 2021'in ilk 5 aylık diliminde sırasıyla yüzde 11,3, yüzde 9, yüzde 16,8, yüzde 66,3 ve yüzde 40,9 yükseldi. Haziran ayında ise, yıllık bazda Avrupa ortalamasının üzerinde bir performans sergileyen Türkiye'nin sanayi üretimi, 2020'nin benzer ayına kıyasla yüzde 23,9 artış kaydetti.

Böylece Türkiye sergilediği performansla, verileri açıklanan AB ülkelerinin tamamını geride bırakmış oldu.

EN FAZLA BELÇİKA ARTIRDI

AB ülkeleri arasında bahsi geçen dönemde sanayi üretiminde en yüksek artışı gösteren yüzde 23,2 ile Batı Avrupa ülkesi Belçika oldu. Bu ülkeyi yüzde 20,1 ile Litvanya, yüzde 18,9 ile Slovenya ve yüzde 18,6 ile Macaristan takip etti.

Endeksin aynı ayda en az arttığı ülkeler de Kuzey Avrupa ülkeleri olurken, yüzde 2,3 ile Danimarka ve yüzde 4,2 ile Finlandiya yer aldı.

Avrupa ekonomisinin lokomotifi olarak kabul edilen Almanya'nın sanayi üretiminde ise haziranda yıllık yüzde 6,5'lik bir artış yaşandı.

"YEŞİL MUTABAKAT KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK"

Söz konusu veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, salgınla mücadelede aşılanma ile bir noktaya gelindiğini, bu sebeple Avrupa'da ve Türkiye'de söz konusu endekslerde artış yaşandığını belirtti.

Söz konusu artışta baz etkisinin yanı sıra ekonomilerin açılmasına paralel reel olarak sanayi üretimindeki artışın belirleyici olduğunu kaydeden Şener, ayrıca geçtiğimiz seneden gelen gecikmeli bir talebin olduğunu ve bunu ihracat verilerinde de gördüklerini dile getirdi.

Şener, Türkiye'deki sanayi üretim artışında Avrupa'dan gelen ciddi talebin de etkisinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "Avrupa, sanayi ürünü tedarik ettiği pazarları çeşitlendiriyor, Kovid-19 nedeniyle Uzak Doğu ülkeleri yerine Türkiye gibi lojistik avantaja sahip ülkelere yöneliyor. İlerleyen dönemde özellikle AB'nin Yeşil Mutabakat kararıyla beraber Türkiye'nin sanayi üretimini çok daha üst seviyelere çıkarması gerekecek. Çünkü bu şartları karşılayan ülkelerden tedarik yoluna gidilecek." (AA)

Eurostat ve TÜİK verileri doğrultusunda, AB ve Türkiye'de Haziran 2021 dönemi sanayi üretim endeksinin takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranları ise şöyle gerçekleşti: