Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) 2018 Dış Yatırım Endeksi Raporu, Türk şirketlerinin en cazip ülke algısının da, iş yapış şeklinin de değiştiğini ortaya koydu.
DEİK ve Bain şirketinin müştereken hazırladığı rapor, Türkiye’deki firmalar için en cazip yatırım ülkesinin, artık İngiltere olduğunu belirledi.
Rapor, yüksek gelirli ülkeler kategorisinde geçmiş dönemlerde ABD’nin en cazip ülke olduğunu gösterirken, 2018’de ABD’nin yerini Birleşik Krallığın aldığı tespitini yaptı. Yine aynı raporun, orta gelirli ülkeler kategorisinde lider durumdaki Çin’in yeri 2018’de de değişmezken, Endonezya’nın düşük gelirli ülkelerde en çok yatırım yapılan ülke olduğunu tespit etti. 
Raporun tamamına bakıldığında, ABD’nin yatırımda arka planda bırakıldığını, Doğu Avrupa’da geçmiş yıllarda görülen çıkışının devam ettiği görüldü.

TÜRKİYE'NİN DIŞ YATIRIM YÜZDE 2000 ARTTI

 DEİK Başkanı Olpak, 1990 ile 2000 arasındaki 10 yıllık dönemde, global yurt dışı yatırım hacminin 4 trilyon dolardan, 2000 ile 2017 arasındaki 17 yıllık dönemde, yüzde 500’lük artışla, 20 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Nail Olpak, Türkiye’nin aynı dönemde yurt dışı yatırımlarının ise yüzde 2000 oranında artarak, 40 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.
Türk özel sektörü, 15 yıllık dönemde, 30 milyar doların üzerinde birleşme ve satın almalarla büyümeye çalışırken, ulusal düzeydeki siyasi gelişme ve dengeler, yurt dışı yatırımları belirlediği, tespiti yapıldı. 
2018 Raporu, şirketlerin yatırım tercihlerini, yüksek, orta ve düşük gelirli olmak üzere üç grupta kategorize ediyor.
2018’de firmaların aracı şirket ya da doğrudan yatırımlarla İngiltere’yi yatırım merkezi olarak aldığını ortaya koydu. Üç saatlik uçuş mesafesi, güçlü hukuk yapısı, küresel finansın kalbi durumundaki İngiltere, emsallerine göre Türkiye’ye, vergisel teşvikler, şirket kurma kolaylığı, kendi para birimini kullanma avantajı gibi imkânlar sunuyor.
Geçen yıl, Türk firmalarının dış ülkelerde gerçekleştirdiği yatırım ve şirket satın almalarının yaklaşık beşti biri İngiltere’de gerçekleşti.

DOĞU AVRUPA’NIN KÜRESEL CAZİBESİ…

Romanya, Sırbistan, Polonya ve Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerine yönelik, özellikle imalat sanayi yatırımlarında, küresel düzeyde artan bir ilgi gözleniyor. Bölgeye olan teveccühe, Türk yatırımcıları da katılıyor ve bölgeye yatırımlarını giderek arttırıyorlar. Türkler, Doğu Avrupa yatırımlarında özellikle Sırbistan’ı tercih ediyorlar.
Türkiye’nin yurt dışı yatırımlarında, Afrika ülkelerine yönelik bir kıpırdama olsa da, bu yatırımlar düşük gelir kategorisinde oldu. Buna karşılık, Avrupa yatırımı Türkler için yine cazibe merkezi oldu. Türkiye, Ortadoğu yatırımlarında Irak ve Suudi Arabistan’ı tercih ederken, istikrarsızlığın sürdüğü ülkelerde yakın vadede, ilk olarak Türk yatırımcısının olması öngörülüyor. Türkiye’nin geçmiş yıllarda artan ticaretine sahne olan İran, ABD yaptırımları nedeniyle gerilerken, Rusya ise Ukrayna ve Batılı ülkelerle sorunlarından dolayı, son dört yıldır gözden düşen ülkeler grubunda yer aldı.  
DEİK Başkanı, Türkiye’nin 138 ülkede, 145 iş konseyi aracılığı ile ticari diplomasi çalışmalarını, arttırarak sürdürdüğünü söyledi.