Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçirilen Avrupa’nın en büyük ve dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Açılışta değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayide otomotiv ve tekstil sektörleriyle adını duyuran Bursa'nın, başka hangi alanlarda yeni sıçramalar yapabileceği sorusuyla yola çıkarak yerel otoritelerle fikir alışverişinde bulunduklarını ve Bursa'nın bir sonraki atılımını uzay ve havacılık alanlarında gerçekleştirip yeni kümelenmelerin ev sahibi olabileceğini söyledi.

GUHEM'in bu şekilde ortaya çıktığını dile getiren Bakan Varank, merkezin Bursa'da uzay ve havacılık alanlarında farkındalığı artıracağını ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara ilham vereceği bilgisini verdi ve Türkiye'nin uzay-havacılık temalı ilk bilim merkezi olduğunun altını çizdi.

130 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPILDI

Merkez için 130 milyon TL'den fazla bir yatırım gerçekleştirildiğini, 14 bin metrekarelik kapalı alana sahip merkezin destekledikleri en büyük bütçeli bilim merkezi olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

"Burada güzel bir iş birliği örneği gösterdik. Araziyi Büyükşehir Belediyemiz verdi ve ayrıca tüm çevre düzenlemelerini üstlendi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, bu gördüğünüz güzel ve orijinal binayı ortaya çıkardı. Bağlı kuruluşumuz TÜBİTAK da merkezin içindeki temaları belirledi, atölyeleri tasarladı, eğitim faaliyetleriyle ilgili çalışmalar yaptı. Gerekli ihtiyaç duyulan tüm araç, gereç ve malzemeleri tedarik etti ve böyle güzel bir eseri ortaya çıkarmış olduk." 

Bakan Varank ayrıca, İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi'nin de açılışının da yapıldığını, sanayi ile iş birliğini geliştirecek ve sanayinin ihtiyacı olan testlerin gerçekleştirilmesine imkan vereceğini, bütçenin yüzde 70'ten fazlasını da Kalkınma Ajansı'nın sağladığını aktardı.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın da konuşmalar yaptığı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bazı milletvekilleri ve diğer davetlilerin de katıldığı törenin ardından Bakan Varank ve protokol üyeleri, GUHEM ve İKMAMM'ı gezerek yetkililerden bilgi aldı. (AA)