GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin ilk kimyevi gübre fabrikasının 2023 yılında yeniden üretime geçeceğini söyledi. Yumaklı, “Çiftçilerimizin gerekli ürüne hızlı ve uygun koşullarda ulaşması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2007 yılından beri herhangi bir üretim yapılmayan ve liman hizmeti veren İskenderun’daki NPK üretim tesislerini yeniden devreye almayı planlıyoruz. Konuyla ilgili projelerimizi tamamladık” dedi. 

“TESİSİN 100 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİ VARDI”

“Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunan Türkiye'nin ilk kimyevi gübre fabrikasının 2023 yılından itibaren Türk çiftçisi için yeniden üretime başlayacak” diyen Yumaklı, GÜBRETAŞ’ın 1952 yılında rahmetli Adnan Menderes’in girimleriyle Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulduğunu hatırlattı. Yumaklı, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Gübretaş, ilk tohumunu 1954 yılında İskenderun Sarıeski’de atıldı. GÜBRETAŞ, kent açısından oldukça önemli. 25 Nisan 1954 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın katıldığı törenle tesisin açılışı gerçekleştirilmişti. Tesislerin o dönemki üretim kapasitesi 100 bin tona ulaşmıştı. Yıllar içerisinde yapılan yeni yatırımlarla GÜBRETAŞ'ın şu anki yıllık katı gübre üretim kapasitesinin ise 985 bin tona ulaştı” dedi.

“BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRDÜ”

Yumaklı, geçen süreçte Türkiye'de 2 farklı şehirde üretim tesisleri, 5 farklı lojistik merkezi, 2 liman, 8 bölge müdürlüğü, 4 laboratuvar ve Ar-Ge merkezinin kurulduğunu dile getirerek, sosyal sorumluluk projeleriyle de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini aktardı. GÜBRETAŞ'ın büyük bir çınara dönüştüğüne değinen Yumaklı, "GÜBRETAŞ, çalışmalarını, Türkiye'de sektöründe lider, tüketilen gübre ve besleme ürünlerinin üçte birini sağlayan, üreten ve bunu yılın 12 ayı bütün çiftçilerimizin hizmetine sunan bir kurum olarak devam ettirmektedir." dedi. 

“YENİ YATIRIMLAR İÇİN ÇEŞİTLİ GİRİŞİMLER PLANLIYORUZ”

Yumaklı, “Yeni yatırımlar için çeşitli girişimler ve planlamalar yapıyoruz. Amacımız çiftçilerin gerekli ürüne hızlı ve uygun koşullarda ulaşmasını sağlamak. Bu amacımıza ulaşabilmek için 2007 yılından beri herhangi bir üretim faaliyeti yapılmayan ve liman hizmeti veren İskenderun'daki NPK üretim tesislerini yeniden devreye geçirmek üzere projelerimizi tamamladık. 200 bin tonluk bu yeni NPK tesisi yatırımı sayesinde mevcut kompoze gübre üretim kapasitemizi yüzde 25 artırmış olacağız.” dedi. (AA)