Latin Amerika ülkelerine yönelik en önemli fuarlar arasında yer alan ve 1983 yılından beri düzenlenen Expocomer 2022 Genel Ticaret Fuarı, Panama City’de 23-26 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 

FORD TRUCKS VE IVECO MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALADI FORD TRUCKS VE IVECO MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALADI

TÜRKİYE'DEN 18 FİRMA KATILIMCI OLARAK YER ALDI

Pandemi nedeniyle verilen iki yılın ardından düzenlenen fuarda, bu yıl üçüncü kez İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)'nin organizasyonuyla Türkiye'den 18 firma yer aldı.

Katılımcı Türk firmaları kozmetik, kişisel bakım, temizlik, ev ve mutfak eşyaları sektörlerine yönelik ürünlerini Latin Amerika pazarına tanıtma fırsatı buldu.

EN BÜYÜK ÜLKE PAVİLYONU TÜRKİYE'NİNKİ OLDU

Fuarın ilk gününde Türkiye pavilyonunun açılışı, T.C. Panama Büyükelçisi Gülhan Ulutekin ve Panama Ticaret Odası Başkanı Jose Ramon Icaza Clement’in katılımıyla gerçekleştirildi. Büyük bir bölümü Latin Amerika ülkelerinden gelen profesyonel satın almacıların ziyaret ettiği fuarın en büyük ülke pavilyonu olan Türkiye Pavilyonu, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Toplam 360 metrekare alana sahip Türkiye pavilyonunda, kozmetikten kişisel bakıma, temizlikten ev ve mutfak eşyalarına en yeni ürünler potansiyel alıcıların beğenisine sunuldu.

"LATİN AMERİKA ÜLKELERİNE DIŞ SATIMDAN YÜZDE 13,4 PAY ALDIK"

Fuara ilişkin açıklamalarda bulunan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, "Tüketici elektroniğinden ilaca, tıbbi cihazlardan ev eşyalarına, mobilyadan giyime, mücevherattan spor gereçlerine, gıda maddelerinden teknolojiye kadar pek çok sektöre ev sahipliği yapan ve Latin Amerika’nın önemli fuarlarından biri olan Expocomer’e üçüncü defa milli katılım organizasyonunu İKMİB olarak gerçekleştirdik." dedi.

Yaklaşık 500 katılımcının bulunduğu fuarda en büyük ülke pavilyonunun Türkiye'nin olduğunu belirten Pelister, Türkiye'nin Latin Amerika ülkelerinden Panama’ya olan dış satımın 2021 yılında 305 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, kimya sektörünün ise yüzde 9,5 pay ile 29 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi.

Pelister, Latin Amerika ülkelerine yönelik kimya sektörü ihracatının da 2021'de yüzde 13,4 pay alarak 724 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek sektörün dış satımını artırmaya yönelik desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.