Eski İngiltere Hazine Bakanı olan ve daha önce Goldman Sachs’ta Portföy Yönetimi Başkanlığı da yapmış Chatham House'un Konsey Başkan Jim O’Neill, AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.
ABD Merkez Bankası Fed’in ağustostan bu yana asimetrik şekilde yüksek enflasyonu hedeflemesinin, gelişmekte olan ekonomiler için destekleyici olacağını belirten O’Neill, bunun Türkiye gibi finansmana ihtiyaç duyan ülkeler için iyi olacağını vurguladı. 

“REFORMLAR İÇİN ÇOK İYİ BİR ZAMAN”

Türkiye'nin yeni reform dönemine girmesini de değerlendiren O’Neill, reformların yapılması için çok iyi bir zaman olduğunu söyledi. Yüksek kazanç elde edecek bir ülke arayan yatırımcı için reformların önemini vurgulayan O’Neill, ülkede ciddi reform uygulanmasının normalde gelişen piyasaların borç piyasalarında yatırım yapmak için en iyi pozitif kombinasyon olduğunu söyledi. O’Neill, eğer Türkiye reformlarda ciddiyse piyasaların tepkisinin son derece pozitif olacağını da belirtti.
Türkiye’nin imalattaki kaymadan yararlanabileceğini söyleyen O’Neill, Türkiye’nin dünyanın birçok yerinde, özellikle Avrupa’ya üretim yapmak için çok iyi bir pozisyonda olduğunu ifade eti. 
Yeniden karantina uygulanmasının batı ekonomilerindeki büyüme ivmesini etkileyeceğini belirten O’Neill gelecek dönemde "V" yerine "W" şeklinde büyüme beklendiğini aktardı.
İlerleyen günlerde, haftalarda Kovid-19’a karşı geliştiren aşı çalışmalarında daha fazla olumlu haber geleceğini düşündüğünü söyleyen O’Neill, bu durumun özellikle son dönemde zorluk çeken sektörlerde yatırımlar ve harcamalar açısından yardımcı olacağını belirtti.
Salgın döneminde artan işsizlikle ilgili de konuşan O’Neill, eğer nüfusun yüzde 10’unun işsiz kalması gibi bir durum oluşursa, bunun hiç hoş sonuçları olmayacağını vurguladı. (AA)