Türkiye'nin kalkınma öncelikleri doğrultusunda kalkınma ve yatırım bankacılığı faaliyetlerini rekabetçi ve dinamik bir şekilde yerine getirmeye devam eden Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın güçlü büyüme ivmesi, 2021’in üçüncü çeyreğinde de hız kesmedi. Banka, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladığı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına göre Ocak – Eylül döneminde aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artırarak 34 milyar TL’ye yükseltti. Bankanın üçüncü çeyrekteki net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artarak 653 milyon TL’ye ulaştı.  Yılın üçüncü çeyreğinde öz kaynaklarını 4 milyar TL’ye çıkartan Banka, brüt takipteki kredilerinin oranını yüzde 1’in altında tutmaya devam etti. Bankanın sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 18 olarak gerçekleşti.

 
"REEL SEKTÖRE VERDİĞİMİZ DESTEĞİ ARTIRACAĞIZ"

2021 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Aşılama sürecindeki hızlanmayla birlikte piyasalarda canlılık yaşadığımız dönemlere girmiş bulunuyoruz. Banka olarak biz de, ülke olarak toparlanma yaşadığımız bu dönemde her zaman olduğu gibi reel sektörü, üretimi ve istihdamı desteklemeye devam ettik. Üçüncü çeyreği kaynak temini, krediler ve operasyonel kârlılık anlamında büyüme ile kapattık. 2021 yılsonu ve sonrası için finansal performansımızı daha da yükselterek kredi portföyümüzü ve kaynaklarımızı sektörün üzerinde büyütmeyi, reel sektöre verdiğimiz desteği ve katma değeri daha da artırmayı planlıyoruz.” dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ" 

Banka olarak sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yatırım bankacılığı ve sürdürülebilir finansman alanında yeni bir ilke daha imza atarak Türkiye’nin ilk sosyal sukuk ihracını başarı ile gerçekleştirdiklerini belirten Öztop şunları kaydetti. “Bankamız sürdürülebilirlik teması çerçevesinde ihraç ettiği sosyal sukuk ile üretim aşamalarının desteklenmesini ve nihai ürünün son tüketiciye ulaşmasına kadar tüm süreçlerin sosyal katkısı olan bir iş modeli çerçevesinde gerçekleştirilmesini hedefliyor. Bu ihraç, Türkiye sermaye piyasaları açısından bir ilki teşkil ediyor.” 
 
“Türkiye’nin geleceğine ve sürdürülebilir kalkınmasına hizmet ederek Türkiye’de örnek teşkil edecek işler hayata geçiriyoruz. Sorumlu bankacılık anlayışımızla finansman büyüklüğü ve sektör gözetmeksizin tüm kredilendirme faaliyetlerimizde rutin karar alma süreçlerimizin bir parçası olarak çevresel ve sosyal risklerin analizini yapıyoruz. Bu kapsamda Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni (Etki Prensipleri) imzalayan Türkiye’deki ilk kuruluş olduk.   Bankamız ayrıca Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve iyi işleyen bir etki yatırımı ekosisteminin oluşturulmasını amaçlayan Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) kurucu üyesi olarak da görev almaktadır.” 
 
Geçtiğimiz günlerde Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan (AYYB) 100 milyon Dolar kredi temin ettiklerinin altını çizen Öztop, “AAYB ile 2019 yılında imzaladığımız 200 milyon dolarlık kredi anlaşmasına ek olarak 100 milyon dolarlık ilave bir kredi anlaşması daha sağladık. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullandırılacak kredi ile ülkemizin düşük karbon hedefine bir katkıda daha bulunmuş olacağız. Bu hedef doğrultusunda biz de kapsayıcı kalkınma anlayışımız ve odağımıza aldığımız sürdürülebilirlik temalı kredilerle kalkınmada öncelikli sektörleri finanse etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 

TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİLDEN "KAAN" AÇIKLAMASI TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİLDEN "KAAN" AÇIKLAMASI