Builder.ai ve KOMÜNİTE ORTAKLIK KURDUĞUNU DUYURDU Builder.ai ve KOMÜNİTE ORTAKLIK KURDUĞUNU DUYURDU

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının gün geçtikçe artış gösterdiğini ifade ederek, "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2022’de yayınlanan verilerinde bir önceki seneye göre kadın buluşçuların artış hızının başında İspanya, sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor." dedi.

"YÜZDE 35'E ULAŞTI, KADEMELİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU"

Birçok ürünün ticarileşmesinde önemli bir yeri bulunan kadın buluşçular, katma değerli üretimlerde de öne çıkıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adres Patent Genel Müdürü Akbulut, WIPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006’da yüzde 16,5 olduğunu anımsattı.

Söz konusu oranın seneler içinde yavaş yavaş arttığını vurgulayan Akbulut, geçtiğimiz yıl başvurularda kadın mucitlerin oranının yüzde 35'e ulaştığına dikkat çekti. Ülkeler sıralamasında başvurulardaki artış hız oranında ilk sırada İspanya'nın yer aldığını aktaran Akbulut, Türkiye'nin Çin ve G. Kore'nin ardından dördüncü sırada konumlandığını ifade etti. 

Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını söyledi.

BAŞVURULARIN YARISINDAN FAZLASI KADINLARA AİT

Birçok kurumun kadın buluşçuların sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Akbulut, bu kapsamda geçtiğimiz yaz WIPO'nun "Kadınları Teşvik Etme Kalkınma Gündemi Projesi"nin çalıştayını düzenlediğini ve proje ile bilhassa Pakistan, Uganda ve Umman gibi ülkelerden kadın mucitlerin kadın mucitlerin patent sistemi konusundaki farkındalıklarının arttırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Söz konusu çalışmaların ülkemizde de artırılması gerektiğine vurgu yapan Akbulut, bu anlamda reel sektördeki oyuncularla birlikte STK'lara önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

Akbulut, kadın mucitlerin bilhassa biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini dile getirerek söz konusu sektörlerde geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzasının olduğuna dikkati çekti.

Akbulut ayrıca, "Biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60 kadınlardan oluşuyor." diyerek sözlerini noktaladı. (AA)