Çin’de 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın uygulanacağı dönemde, Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin de artması bekleniyor.

Çin'in başkent Beijing’de düzenlenen Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Merkez Komitesi 5. Genel Toplantısı'nda, Çin'in ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerinin belirlendiği "14. Beş Yıllık Kalkınma Planı (2021-2025)" ile "2035 vizyonu" masaya yatırıldı.

Toplantıda, yeni kalkınma planı ile pandeminin ardından istikrarlı gelişmenin sağlanması, dış ticaretin artırılması için uygun şartların oluşturulması ve daha yüksek seviyeli dışa açık yeni bir ekonomik sistem oluşturularak, dışa açılma seviyesinin kapsamlı olarak yükseltilmesi konuşuldu.

YATIRIMLAR 12 KAT ARTTI

Türkiye ve Çin arasındaki ticaret iş birliğinin gelişmesini sağlayabilecek planlar ve hedefler çerçevesinde, ticaret ve yatırımların serbestliğinin ve kolaylığının ilerletilmesi, ticaretin inovasyonla büyümesinin sağlanması ve Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşasının yüksek nitelikli gelişiminin hızlandırılması için çalışacak Çin'in, küresel ekonomik yönetişim sistemindeki reformlara aktif olarak katılıcağı yanı sıra ülkedeki ticaret yönetim mekanizmasının da uluslararası ticaret kuralları kapsamında düzeltileceği ifade edildi.

Maden, tarım ürünleri, süt, mineral su gibi ürünlerin yer aldığı 2019 yılında Türkiye, Çin'e 3 milyar 490 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ayrıca Türkiye’nin 2019'da Çin’e gerçekleştirdiği yatırım da önceki yıla göre 12 kat artarak 11 milyon 230 bin dolara ulaştı.

Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracatın boyutu görece düşük olmasına rağmen, Çin’in dışa açılma boyutunun genişletilmesi ve Türkiye ekonomisinin salgın sonrasında canlanmasıyla, Türkiye’nin Çin'e ihracatı da artmaya devam edecek.

İKİNCİ BÜYÜK TİCARET ORTAĞI OLDU

Türkiye’ye 2019 yılında toplamda  17 milyar 320 milyon dolar değerinde ihracat yapan Çin, böylece Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı oldu.

Türkiye ve Çin arasındaki iş birliği ağırlıklı müteahhitlik ve telekomünikasyon alanlarında gerçekleşiyor.

YÜKSEK HIZLI TREN, DEPOLAMA TESİSİ, METRO HATTI

Çin Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Çinli şirketlerin 2019 yılında Türkiye’de yürüttüğü müteahhitlik projelerinin değeri, önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarak 1 milyar 340 milyon doları buldu.

İstanbul-Ankara yüksek hızlı tren hattı, Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi ve Konya’da inşa edilecek metro hattı gibi büyük projeler iki ülke arasındaki iş birliğinin sembolleri arasına girdi.

Türkiye pazarına 2002 yılında giren Huwei,  2009 yılında İstanbul’da araştırma merkezi kurmasının yanı sıra her sene Ar-Ge çalışmalarına 20 milyon dolarlık yatırımda bulunuyor.

Ürün kalitesinin yükseltilmesi ve yapılan inovasyon, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine de enerji kattı. Gelecekte, Çin’in 5G ve yüksek hızlı tren hattı gibi ileri teknolojiye dayalı projelerinin Türkiye’de daha da yaygınlaşması bekleniyor.

PANDEMİ SÜRECİNDE DEVAM ETTİ

İki ülke arasındaki iş birliği pandemiyle mücadelede de devam etti. Türkiye, Çin'e maske ve koruyucu giysi gibi yardım malzemeler tedarik ederken, Çin de ülkesinde test reaktifleri ve tedavi edici ilaçlar satın alması için Türkiye’ye destek verdi.

Çin ve Türkiye'deki sağlık uzmanları, tedavi planı, pandeminin önlenmesi ve kontrolü konularında fikir alışverişinde bulundular. Halihazırda Çin tarafından geliştirilen aşı, Türkiye’de Faz III klinik testlerinden geçiriliyor.

2021 İŞ BİRLİĞİNİN 50. YILI OLACAK

Ayrıca 2021 yılı, Türkiye ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerinin 50. yıl dönümü olacak.  

Çin, Türkiye ile el ele vererek, iki halka daha fazla yarar getirmek ve dünya istikrarını ve refahını oluşturmak amacıyla Çin-Türkiye stratejik iş birliği ilişkilerinin sürekli ve derinlemesine gelişimi için ortak çaba harcıyor ve pandeminin ardından iki ülkenin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi bekleniyor.