MİNSK (AA) - Belarus Ekonomi Bakanı Aleksandr Çervyakov ile Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Mustafa Özcan, iki ülke arasındaki hizmet ticareti müzakerelerinin hukuki çerçevesiyle temel ilkelerini belirleyen belgeyi başkent Minsk’te imzaladılar

Büyükelçi Özcan, basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, Türkiye ile Belarus arasında her alandaki iyi ilişkilere dikkat çekerek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen "hizmet ticareti" görüşmelerinin video konferans yöntemiyle de olsa sürdürüldüğünü ve imzalandığını belirtti.

Söz konusu belgenin önemli bir başlangıç olduğunu dile getiren Özcan, "Ama sonuç değildir. Bunun bilinciyle hiç zaman kaybetmeden müzakere çerçeve belgesi temelinde, bir ayda hizmet ticareti müzakerelerini başlatmayı ve 2020 bitmeden de sonuçlandırmayı öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

Özcan, hizmet ticaretinin mal ticareti kadar önemli bir alan olduğuna vurgu yaparak, iki ülke arasında bu alanda önemli fırsatlar bulunduğunun belirtti.

Türkiye’nin bu alanda üstün olduğunu dile getiren Özcan, "Bu bağlamda Belarus ile hizmet sektörlerindeki yatırımları da kolaylaştıracak kapsamlı bir hizmet ticareti anlaşması akdetmeyi öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

Özcan, bu alanda yatırımların karşılıklı olarak artırılması yöntemleri üzerinde çalışmaların sürdüğünü aktararak, taşımacılık, lojistik, telekomünikasyon, finansal hizmetler, inşaat, elektronik ticaret, sağlık, turizm, dizi-film hizmetleri, yazılım ve posta-kurye hizmetleri konusunda müzakerelerin devam ettiği bilgisini iletti.

Büyükelçi Özcan, izin, yetki belgesi, lisans alınmasına ilişkin süreçlerin şeffaf ve öngörülebilir kurallara bağlanmasını, yatırımcıların ve iş insanlarının faaliyetlerinin kolaylaştırılmasını, bürokrasinin azaltılmasını da hedeflediklerini dile getirdi.