TİRAN (AA) - Arnavutluk Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO) tarafından 2019 yılı olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirildi.

Arnavutluğun başkenti  Tiran'da dyapılan genel kurul toplantısında, aralarında  Arnavutluk Girişimcilerin Korunmasından Sorumlu Devlet Bakanı Eduard Shalsi, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Kosova Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Balkızve  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan ile  çeşitli ATTSO yetkilileri yer aldı.

Toplantıda söz alan ve Arnavut-Türk dostluğunun çok uzun yıllara dayandığını  vurgulayan Bakan Shalsi;  Türkiye'nin, Arnavutluk'un stratejik ortağı olduğunu ve Arnavut iş dünyasının bir parçası olduğu için Türkiye'ye teşekkür ettiğini söyledi.

Ülkelerindeki iş ortamının iyileştirilebilmesi amacıyla  çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Shalsi, Türk işletmelerinin Arnavutluk ekonomisinin vazgeçilmez parçası olduğunu vurguladı.

Arnavutluk'ta  faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısının Arnavutluk Yatırım ve Kalkınma Ajansının (AIDA) verilerine göre 109'u imalatçı olmak üzere 433'e ulaştığını vurgulayan Büyükelçi Yörük ise Türkiye'nin Arnavutluk'ta havacılık, eğitim ve sağlık alanlarındaki son dönem çalışmalarıyla yatırımlarının piyasa değerinin, müteahhitlik hizmetleri de dahil olmak üzere 3 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Arnavutluk'ta üretim gerçekleştiren Türk firmalarının istihdam ettiği Arnavut vatandaşlarının 15 bine, 2018 senesi ihracatının ise 240 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Yörük,   geçen senenin ticaret hacminin ise yüzde 10 oranında artış göstererek 520 milyon dolara ulaştığını ve böylelikle Türkiye'nin  Arnavutluk’un ithalatında ikinci sırayı aldığını vurguladı.