Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracat verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kasım ayı ihracat rakamının 2019'un aynı ayının hemen altında gerçekleştiğini söyleyen Gülle,  pandeminin ikinci dalgasının birinci dalgadan daha şiddetli olması ve ülkelerin aldığı önlemlerin tüketim harcamalarındaki düşüşü beraberinde getirmesi sebebiyle kasım ayı ihracatında sınırlı bir düşüş yaşandığını belirtti.
Kasım ayı ihracatının 16 milyar 88 milyon olduğunu aktaran Gülle, bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle Türkiye’nin dünyada ihracatını arttıran 4 ülkeden biri olduğunu söyledi.  Dünyadaki bütün büyük ihracatçı ülkelerde düşüş olduğunu vurgulayan Gülle, bunun etkilerinin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına yansıdığını belirtti.

“HİJYEN SEKTÖRÜNDEKİ İHRACAT YÜZDE 200 ARTTI”

Hizmet ihracatındaki düşüsün negatif etkisine rağmen imalat ve üretim sanayi endekslerinde artış olduğunu belirten Gülle, aralık ayında dünyada olağanüstü şeyler olmazsa başarıyla ihracatı sürdüreceklerini ifade etti. Pandemi döneminde hijyen sektörü ile ilgili çok ciddi artışlar olduğunu belirten Gülle,  bu süreçte ilgili alandaki ihracat seviyesinin milyar dolar seviyesine yaklaştığını söyledi. Geçen ayki ihracatın bir önceki yılın kasım ayı ile karşılaştırdığında temizlik, dezenfektan ürünleri, maske, tulum ve solumum cihazında yüzde 200'lük bir artışın olduğunu vurgulayan Gülle, burada başarılı bir performans sergilediklerini ifade etti. 

“EN YÜKSEK İHRACAT YAŞ MEYVE VE SEBZEDE”

Kasım ayındaki ihracat rakamlarında 29 sektörün içerisindeki 17 sektörün ihracatını arttırdığını belirten Gülle, yaş meyve sebze sektörünün ay bazında en yüksek ihracatını gerçekleştirdiği söyledi. Tarım sektörlerinin hemen hemen hepsinde bir artış olduğunu belirten Gülle, çelik sektöründe yüzde 20'ye yakın, elektronik sektöründe yüzde 10'un üzerinde, otomotiv sektöründe azda olsa bir artış olduğunu ifade etti. Hazır giyim sektöründeki ihracatın geçen yılla hemen hemen aynı seviyede olduğunu da sözlerine ekleyen Gülle, mücevher sektörünün bu dönemde biraz daha düşüşte kaldığını, elektronik ve demir dışı metaller sektöründe artış olduğunu aktardı. (AA)