İSTANBUL (AA) - Filistin'in Ankara Büyükelçisi olan Faed Mustafa, Türkiye ve Filistin taraflarının ikili anlaşmalar üzerinde çalıştığını dile getirerek, "Ticaret ve zanaat odaları arasındaki iş birliğini geliştirmek için olan anlaşmalar... Bu tür anlaşmalar, gelecek için umut vadediyor." şeklinde konuştu.

Türkiye-Filistin İş Konseyi 17. Ortak Toplantısı ve ikili iş görüşmeleri, İstanbul'da yapıldı.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa, toplantı sırasında yapmış olduğu konuşmada, Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını ve çok derin olduğunu anımsatarak, sevgi ve saygı içeren bu ilişkilerin geleceğe dair büyük beklentiler içerdiğini belirtti.

Mustafa, iki ülke arasında sanayi ve ticaret gibi bir çok konuda ilişkilerin kurumsallaşması için çabaların sürdüğüne değinerek, "Şimdiye kadar yapmış olduğumuz çalışmalar başarılı oldu. Türkiye ve Filistin taraflarından da delegasyonlar oluşmaya devam ediyor. İkili anlaşmalarımız üzerinde çalışıyoruz. Ticaret ve zanaat odaları arasındaki iş birliğini geliştirmek için olan anlaşmalar... Bu tür anlaşmalar gelecek için umut vadediyor." şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret rakamlarını değerlendirmenin zorluğuna dikkat çeken Mustafa, Türkiye'den Filistin'e ihraç edilen ürünlerin bir kısmının İsrail üzerinden ülkeye girmesi sebebiyle bu ticaretin kayıtlarında farklılıklar olduğunu kaydetti.

Dünyanın birçok yerinde yaşayan Filistinlilerin de Türkiye ile aktif ticaret yaptığını ifade eden Mustafa, "Bir sürü Filistinli aile, dünyanın birçok ülkesinden istediği Türk ürünlerini ithal ediyor. Ama bu rakamlar maalesef Filistin hanesine değil, ithal eden ülkenin hanesine yazıldığı için size tam anlamıyla aksettiremiyoruz." diye konuştu.

Mustafa, geçen ay Suriye'nin kuzeyindeki terör oluşumlarına karşı yapılan Barış Pınarı Harekatı'nı da anımsatarak, "Barış Pınarı Harekatı başladığında çok büyük bir algı operasyonu başlatıldı. Filistinlilerin bu harekatın karşısında durduğuna ve Türkiye’yi tenkit ettiğine dair algı operasyonuydu. Buna benzer yalan haberler çıktı. Doğruluğu olmayan haberlerdi." şeklinde konuştu.

 

- "2018 yılında Türkiye ile Filistin arasında ihracatımız 657 milyon dolar oldu"

Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim ise DEİK etkinliklerinin; üst düzey temsilciler, siyasiler ve iş insanları ile girişimcileri bir araya getirdiğini, bu etkinliklerde nitelikli iş birliklerinin artması için çalışmalar gerçekleştirildiğini anlattı.

1985 yılında kurulan DEİK'in Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere dış ekonomik ilişkilerini yürüttüğünü ve yatırım imkanları ile iş geliştirme çabalarına katkı sunduğunu ifade eden Kerim, yerel ve uluslararası toplantılar ile iş birlikleri ve ticaret hacminin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kerim, "Türkiye ve Filisitin İş Konseyi olarak, periyodik olarak 6 ayda bir etkinlik düzenleyerek iki ülke arasında iş birliğinin geliştirilmesini ve karşılıklı ticaret hacminin artırılmasını hedefliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Kudüs Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği ile paylaştığımız verilere göre, 2018 yılında Türkiye ile Filistin arasında toplam ihracatımız 657 milyon dolar, ithalat ise 7 milyon 760 bin dolar olmuş. 2004 yılında göre mukayese edildiğinde yüzde 100 artış olmuş." diye konuştu.