Faaliyete geçmesi üzerine ilk toplantısının 9-10 Ağustos 1969 günü Ankara’da gerçekleşen Türkiye Boralar Birliği, bugün ülkenin en önemli meslek kuruluşları arasında yer alıyor. 

Türkiye Barolar Birliği, işin zamanlarda 52 baro temsilcisiyle kurulmuş, daha sonra katılım sayısının artmasıyla bugün Türkiye’deki tüm baroların katılımıyla önemli bir noktaya ulaşmıştır. Bugün itibariyle 79 baronun katılımı ile yaklaşık 100 bin avukatı temsil eden Türkiye Barolar Birliği, Ankara’dan tüm baroları yönetmektedir. Bünyesinde bulunan 

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği Başkanlık Divanı, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu  ve Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu organlarından oluşan Türkiye Boralar Birliği; Avukatlık Kanununun 110’uncu maddesi uyarınca birtakım görevleri yerine getirmektedir. Öncelikle Türkiye2deki tüm baroların işlemlerini itiraz mercii olarak inceleyen ve karara bağlayan Birlik, ilgili konularda her baronun fikrini öğrenerek, ortaklaşa görüşmeler neticesinde çoğunluğun fikrini belirtmektedir. Mesleğin gelişmesine odaklanan Birlik, mensuplarının genel menfaatlerini ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini korumaktadır. Bünyesindeki kişilerin meslek bağını güçlendirmeyi amaçlayan Birlik, ülke içerisinde her il merkezinde baro kurulmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca vatandaşlara kendi davalarında avukat öncülüğünde yol alınmasının avantajını ifade etmektedir. Türkiye Barolar Birliği’nin en önemli görevlerinden biri de kanunların memleket ihtiyaçlarına uygun olarak gelişmesi ve yürütülmesi yolunda dileklerde, yayınlarda bulunmak, gerekirse ön tasarılar hazırlamaktır. 

Adalet Bakanlığının, yargı ve yasama yetkisini taşıyan mercilerin ve baroların soracakları adli ve mesleki konular hakkında görüş ve düşüncelerini rapor olarak bildirmek, mahkeme içtihatlarının sistemli bir şekilde toplanması ve yayınlanması için Adalet Bakanlığı ve yargı mercileri ile işbirliği yapmaktır. Öte yandan kendisine bağlı kişilerin mesleki siyesini yükseltmek amacıyla çalışmalarda bulunmak görevleri arasındadır. 

Yabancı memleket baroları, avukatlar birlikleri ve hukuk kurumları ile temaslarda bulunmak ve uluslararası kongrelere katılmayı amaçlayan Türkiye Barolar Birliği, uyulması zorunlu meslek kurallarını tespit ve tavsiye etmedir.