ANKARA (AA) - 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Antarktika'da meteorolojik çalışmalar yapılacağını ifade ederek, "Meteoroloji alanında  dünyayla yarışan bir ülke olmaya kararlıyız." dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek olan 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 29 Ocak 2019 tarihinde başlayacak.

3. ANTARKTİKA BİLİM SEFERİ

Daha önce ki yıllarda, 2017 ile 2018 olarak düzenlenmiş olan iki bilim seferinde, katılan diğer ülkelerin üslerinde gözlemci statüsünde bulunan Türkiye, bu sene ilk kez geçici "Türk Bilim Üssü" kurma çalışmalarını gerçekleştirecek.

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde, farklı farklı üniversitelerden bilim insanlarının dışında, bu yıl ilk defa  Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) mühendis Mehmet Yıkılmaz da görev alacak. Toplam 11 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilecek olan projede Türkiye'nin "Ulusal Kutup Programı" kapsamında, çeşitli bilimsel çalışmalar ile araştırmalar yürütülecek.

Bilim Seferi çerçevesinde, kıtaya 2 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulacak ve bir kısmı yerli ve milli ürün geliştirme çalışmaları kapsamında Türkiye'de üretilen cihazların, yurt dışından temin edilen ürünlerle Türk mühendisleri tarafından sistem mühendisliği yapılarak entegre edilmesiyle oluşturulan OMGİ'lerden iki yıl boyunca veri elde edecek.

HEDEFİMİZ DÜNYA İLE YARIŞAN ÜLKE OLMAK

Bakan Pakdemirli " Mühendisimiz, orada 40 gün kalacak. İnşallah, yakın bir zamanda da ivedilikle danışman ülke statüsü alarak Antarktika'daki kalıcı çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Meteoroloji alanında dünyayla yarışan bir ülke olmaya kararlıyız.” dedi.

DANIŞMA ÜLKE OLMA YOLUNDA, TÜRKİYE

1 Aralık 1959'da imzalanmış olan Antartika Antlaşması ile kıtanın yönetimi, 29'u danışman, 24'ü gözlemci statüsünde olmak üzere toplam 53 ülkeye ait bulunmakta. Türkiye’de "gözlemci ülke" statüsünde yer alıyor. Böylece Türkiye, Antarktika'ya düzenlediği bilimsel seferler ile çalışmalarının ardından "danışman ülke" statüsü elde etmeyi hedefliyor.