İSTANBUL (AA) – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Özel eğitim konusunda Türkiye, sosyal destek ve eğitim boyutuyla dünyayla yarışır konuma geldi." dedi."İçimdeki Hazine" projesi, MEB himayesinde Turkcell'in, "Engel Tanımayanlar" çatısı altında, hayata geçirildi. Projenin detayları, Turkcell Pazarlama Direktörü Ömer Barbaros Yiş ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili’nin katılımıyla İstanbul'da paylaşıldı. 
Burada yaptığı konuşmada, Ahmet Emre Bilgili, Türkiye'nin, özel eğitim konusunda dünyayla yarışır konuma geldiğini, eksiklikler olsa da, geçmişe bakıldığında çok iyi noktada bulunulduğunu söyledi. Bilgili, şunları kaydetti:"Biz Müdürlük, Bakanlık, bütün çalışanlar olarak özel eğitimin içeriğini içselleştirmeye çalışıyor ve bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gönlünüzü yaptığınız işe katabiliyorsanız, o işte başarılı olma ihtimaliniz kaçınılmaz. Özel eğitimin tüm alanlarında Bakanlık ve Müdürlük olarak, hem dünya hem de kendimizle ile yarışıyoruz. Bu işe Turkcell de, gönlünü veriyor. Projenin iki önemli boyutu var. Birincisi, 10 okulda şu anda faaliyetteyiz ancak el birliğiyle çok kısa bir sürede bunu tüm okullara ulaştıracağız. İkinci boyutu da aileleri, İçimdeki Hazine mobil uygulaması aktif davranmaya itiyor. Turkcell’e Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıyan bu projeye destek verdikleri için teşekkür ediyorum.

 "TOPLUMUN HER KESİMİNİN FIRSAT EŞİTLİĞİNE SAHİP OLMASI İÇİN SOMUT ADIMLAR ATIYORUZ"

Pazarlama Direktörü Ömer Barbaros Yiş de 25 yıldır Turkcell ailesi olarak Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimi ile ilgili somut adımlar attıklarını belirtti. Yiş, Jane Austen, Beethoven, Mozart, Nikola Tesla,  ve Thomas Edison gibi dünyaca başarılı isimleri anımsatarak, bu isimlerin ortak noktalarının "otizmli olmalarıdır” hatırlatmasında bulundu. Yiş, devamında şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu isimlerin bir ortak noktaları da, kişiliklerinin uygun şekilde doğru eğitimden geçirilmeleri ve yeteneklerini geliştirme fırsatı bulmaları olmuştur.Türkiye'de de Neden bir Tesla ya da Mozart yetiştirmeyelim? Biz Engel Tanımayanlar çatısı altında bu vizyon doğrultusunda hayata geçirdiğimiz projelerle, 1 milyon çocuğumuzun hayatına dokunduk. İnsanların iyiliği için 25 yıllık teknoloji deneyimimizi geliştiriyor, onların hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Gerekli platform ve yapıları teknolojik girişim ve projelerin desteklenmesi amacıyla kurarak bu girişimlerin daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlayacağız. Daha fazla çocuğumuza ulaşacak ve destek vereceğiz. İçimdeki Hazine sınıflarıyla şu an itibarıyla 11 sınıfla10 ilde bin çocuğumuzun hayatına dokunuyoruz. Türkiye’deki 1 milyon otizmlinin birçoğuna içimdeki Hazine uygulamasıyla hızlıca ulaşmayı hedefliyoruz."

OKULLARDA BİNE YAKIN ÇOCUĞA ULAŞILACAK

Turkcell Diyalog Müzesi'nden Engelli Sporu'na, Engelsiz Eğitim'den Engelsiz Akademi'ye, Hayal Ortağım'dan İşaret Dilim uygulamasına kadar hayatın hemen her alanında çalışmalar sürdüren Turkcell, şimdi de Türkiye'nin geleceğine değer katmak üzere, otizmli çocukların gelişimine destek oluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki otizmli çocukların eğitimine destek olunması amacıyla İçimdeki Hazine projesi kapsamında okullara özel sınıflar kuruldu ve ücretsiz dijital uygulamalar hayata geçirildi. 

PROJE ARIKOVANI'NDAN ÇIKTI

Proje, Turkcell'in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı'nda fonlanarak hayata geçiriliyor. Turkcell tarafından sahiplenen proje tüm Türkiye'deki otizmli çocuklara ve ailelerine ulaşıyor.
İki alanda uygulanan proje kapsamında, otizmli çocuklar için bir dijital uygulama geliştirildi ve otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin eğitim gördüğü özel sınıflar oluşturuldu. Şimdiye kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Uşak, Nevşehir, Karabük, Kilis, Osmaniye, Tekirdağ ve Çorum'daki toplam 10 özel eğitim okulunda hayata geçen proje kapsamında, öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli eğitim materyalleri, mimari donanım ve tabletler yer alıyor. Bu eğitim materyalleri, ifade edici ve alıcı dil gelişimi, büyük-küçük kas gelişimi, öz bakım becerileri,  bilişsel ve sosyal becerilerini geliştirmek üzere özel tasarlanmış malzemelerden oluşuyor.

"İÇİMDEKİ HAZİNE" UYGULAMASIYLA TEKNOLOJİK DESTEK

"Otizm spektrum bozukluğu", sosyal etkileşimde, sözel olmayan ve sözel iletişimde bozukluklarla, ilgi alanlarının sınırlılığı ve tekrarlayan davranışlarile karakterize edilen, nöro gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Yaklaşık Türkiye'de 1 milyon otizmli yaşıyor. Bunların 352 bini 0-18 yaş arasında bulunuyor ve bu yaş aralığındaki çocukların sadece yüzde 5'i eğitim fırsatlarından faydalanabiliyor. Eğitmenler ve çocuk psikologları gözetiminde geliştirilen "İçimdeki Hazine" uygulaması, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların davranışsal, zihinsel ve duygusal gelişimlerine destek olmasıyla birlikte özel eğitim öğretmenleri ve ailelerine de çocukların gelişimlerini takip edebilecekleri anlık bilgilendirici içerikler ve raporlar sağlıyor."İçimdeki Hazine" uygulaması telefon ve tabletlere indirilerek, herkese ücretsiz olarak sunuluyor. Turkcell abonelerinin uygulamadaki internet kullanımları da data paketlerinden düşmüyor. Turkcell ve Tohum Otizm Vakfı önderliğinde, toplantı kapsamında, otizmli çocukların eğitim ihtiyacına dikkati çekmek için farkındalık filmi de paylaşıldı. Filmde Bade İşçil, Ali Poyrazoğlu, Kıvanç Kasabalı, Emre Karayel, Sedef Avcı ve Pelin Karahan rol alarak otizmli çocukların eğitimine destek sağladı.