Turkcell tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket hayata geçirdiği sanallaşma programı sonrasında sabit ve mobil altyapısından sağladığı servislerin kapasitesinin yüzde 70'ini bulut şebeke üzerinden yönetiyor. Bu iletişim altyapı sayesinde mobil trafik, yüksek kapasite ve düşük gecikme ihtiyaçlarını talebe göre yöneten Turkcell, müşterilerin anlık kapasite artışlarından etkilenmemelerini sağlıyor. 
Bulut şebeke mimarilerinin özel haberleşme altyapı donanımları yerine standart sunucular kullanan ve bunlar üzerinde çalışan sanal servislerden oluştuğunu söyleyen Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, bulut şebeke altyapıları sayesinde bu konuda dünyanın önde gelen operatörleri arasında yer aldıklarını belirtti. 
Bu yapının en önemli özelliklerinden birinin artan kapasite ihtiyaçlarını çok daha kısa sürede sağlayabilmeleri olduğuna dikkat çeken Sezgin, son dönemde yerli iletişim ve yaşam platformları BiP'e gelen yoğun talebi bulut şebeke mimarileri sayesinde kolayca karşıladıklarını ve kesintisiz hizmet sağladıklarını aktardı. 

LİDER OPERATÖRLERDEN BİRİ

6 Tbps’ye ulaşan sanal kapasiteleri ve bu alanda aldıkları uluslararası ödüllerle Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde lider operatörlerden biri olduklarını ifade eden Sezgin, geliştirdikleri yapay zekâ çözümleriyle entegre bir şekilde çalışan yeni şebeke altyapılarıyla yeni uygulama ve servisleri hızlı bir şekilde kullanıma sunabildiklerini söyledi.
Sanallaşma teknolojilerinin aynı zamanda 5G teknolojisinin de altyapısını oluşturan temel bileşenlerden biri olduğunu kaydeden Sezgin, bu teknoloji sayesinde 5G’ye ve geleceğin iletişim dünyasına şimdiden hazır olduklarını vurguladı. (AA)