Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), sektörün güçlü yönleri ve ihtiyaçlarına yönelik yol haritasını içeren “Geleceği Bugün Şekillendirmek” adlı kapsamlı bir sektör raporu hazırladı. 

Rapor, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı online bir toplantı ile açıklandı.

"ÖRNEK VE ÖNCÜ BİR SEKTÖR"

Raporun tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üretimi emek yoğun sektörlerden, orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlara kaydırma ve çeşitlendirme politikalarının Covid-19 dönemindeki sorunların aşılmasında yardımcı olduğunu ifade ederek, beyaz eşya üreticilerini ve emekçilerini bu dönemde ortaya koydukları performanstan dolayı tebrik etti.

Pandemi döneminde ortaya konulan başarının, sektörün uluslararası pazarlardaki konumunu Covid-19'un ardından çok daha da güçlü hale getireceğine inandığını kaydeden Bakan Varank, sektörün  markalaşma, tasarım, ölçek ekonomisi ve AB standartlarına uyum açısından örnek ve öncü bir sektör olduğuna, yarattığı nitelikli istihdam ve ihracat geliriyle Türkiye imalat sanayinin gelişiminde özel bir yeri bulunduğuna dikkat çekti.

"ULUSLARARASI PAZARLARDA, SANAYİMİZİN VİTRİNİ KONUMUNDA"

Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Avrupa’nın birinci dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üssü konumuna erişmiş durumdayız. Avrupa’da otomasyon seviyesi en yüksek üretim tesislerine sahibiz. Dünyanın en az enerji tüketen ürünlerini üretiyoruz. 4. Sanayi Devrimi uygulamalarında dünyadaki iyi uygulama örneklerini bir araya getiren "Global Lighthouse Network" girişiminde yer alan şirketlerimiz var. Yine sürdürülebilirlik konusundaki en prestijli endekslerden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Türk firmalarımız da yer alıyor. Sektör bu özellikleriyle adeta Türk sanayinin uluslararası pazarlardaki vitrini konumunda. Sektörün bu seviyeye ulaşmasında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine hükümetimizin desteğiyle yaptığı yatırımların çok büyük rolü var.  Bu yatırımların yansımasını patent ve tasarım sayılarında gözlemleyebiliyoruz. Pandemiye rağmen, yapılan uluslararası patent başvuru sayısının 2020'de 2019'a kıyasla yüzde 35, tasarım başvuru sayısının da yüzde 65 artması takdire şayan bir başarı. Bizleri gerçekten gururlandırıyor."

"DİJİTAL BEYAZ EŞYA ÜRETİMİNİN MERKEZİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer ise, konuşmasında 35 yıllık geçmişi olan derneğin Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Silverline ve Vestel olmak üzere üye firmaları ile sektörün yüzde 90’ını temsil ettiğini ve yeni üyelerin katılımıyla etki alanını genişlettiğini söyledi.

Türkiye Beyaz Eşya Sektörü yılda 4,5 milyar dolar civarında ihracat yapan ve yaklaşık 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren lokomotif bir sektör olduğunun altını çizen Dinçer, “Dernek olarak kurulduğumuz 1986 yılından beri dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. 2000’li yıllardan itibaren ivme kazanan ihracatımız, son 20 yılda 10 kat arttı. İhracatımızın toplam satışlarımız içerisindeki payı yüzde 75’in üzerinde, dünyada 170 ülkeye ihracatımız bulunuyor. Amacımız, dünyanın ikinci büyük üretim merkezi konumundaki Türkiye beyaz eşya sektörünü, hızlıca büyütmektir. Büyüme alanımız, dijital beyaz eşya üretimi ve ihracatı olacaktır. Ülkemizi, beyaz eşya üretiminde dünyada bir teknoloji üssü haline getirebiliriz. Bir birleriyle konuşan akıllı cihazlar, önümüzdeki dönemde giderek yaygın hale gelecek. Cari fazla veren sektörümüz dijital beyaz eşya üretimiyle bunu daha da artıracak ve beyaz eşya tamamıyla yüksek teknoloji içeren ürün haline gelecek. Büyüyen dünya beyaz eşya pazarından daha fazla pay alabilmek ülkemizin uluslararası rekabet gücüne ve ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

"SEKTÖRÜN BÜYÜK GÜCÜ AR-GE"

Sektöün 60 bin kişiye doğrudan 600 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayan; 500 adet KOBİ büyüklüğünde yardımcı sanayi, 15 bin adet perakende satış noktası ve 3 bin 500 adet satış sonrası hizmet ağı ile çok büyük bir ekosistem olduğunu aktaran Dinçer, sektörün Ar-Ge kapasitesiyle Avrupa ekonomileri için ürün ve teknolojiler geliştirdiğini vurguladı.

Dinçer, dünyada sektöre yön veren başlıca trendleri sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, dijitalleşme ve çok kanallı alışveriş olarak sıralayarak, dernek üyelerinin bu alanlardaki çalışmalarından söz etti.

UZMANLAR VE AKADEMİSYENLERİN RAPORLARI İNCELENDİ

Yaklaşık 150 sayfalık raporun hazırlık sürecinde uzmanların, akademisyenlerin hazırlamış olduğu çok sayıda rapor incelenirken, kamunun hazırladığı stratejik belgeler, yasa ve yönetmelikler referans olarak alındı. 

Sektör yetkilileri ile derinlemesine görüşmeler ve geniş kapsamlı tüketici araştırmasının gerçekleştirildiği sektör raporu, incelemeler ve analizler neticesinde Koç Sistem ve KoçDigital tarafından Gökçe Tabak danışmanlığında TÜRKBESD için özel olarak hazırlandı.