StartupCentrum tarafından yayımlanan Türkiye girişimcilik ekosisteminin yatırım raporuna göre, Türk teknoloji şirketlerine 1,6 milyar dolar ile rekor düzeyde yatırım gerçekleştirildi.

GİRİŞİM BAŞINA 10,7 MİLYON DOLAR DÜŞTÜ

Son dönemde startup ekosistemine artan ilginin yatırımlara nasıl yansıdığı, hangi girişimlerin ön plana çıktığı, hangi yatırımcıların daha çok dikkat çektiği, kurucu ortakların dağılımı gibi çeşitli bilgilere yer verilen Türkiye girişimcilik ekosisteminin 2021-1. Yarıyıl Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu'nda  her teknoloji şirketinin "start-up" sayılmadığı ifade ediliyor.

Bu kapsamda Unicorn’ların yani değeri 1 milyar doları geçen ve olgun aşamaya ulaşmış start-up'ların (Trendyol gibi) verileri rapora dahil edilmedi.

Raporda paylaşılan veriler doğrultusunda, 124 yatırım turunda 121 start-up 704 milyon dolar yatırım alırken, start-up başına düşen miktar ise 10,7 milyon dolar olarak belirlendi. 

İLK 6 AYDA GEÇEN YILIN TURUNA ULAŞILDI

Rapora göre, Türkiye’de 2020 yılında 138 yatırım turu varken, 2021 yılının Ocak-Haziran döneminde neredeyse aynı yatırım tur sayısına ulaşıldı. Bu da ekosistemin hızla büyümeyi sürdürdüğünü gösteriyor.

Raporda, start-upların Unicorn olduktan sonra aldıkları yatırımlar (Getir’in son yatırımı) ve olgun aşamadakilerin aldığı yatırımlar (Örn.: Trendyol) dahil edildiğinde ise ekosistemdeki toplam yatırım miktarının 1,6 milyar doları geçtiği ifade ediliyor.

LİDERLİK KOLTUĞUNDA İSTANBUL OTURUYOR

Şehirler bazında incelediğinde, yatırım alan Türkiye merkezli girişimlerin bulunduğu şehirlerde ilk sırada İstanbul bulunuyor. İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Kayseri ve Sakarya takip ediyor.

Yatırım adedi ve miktarı olarak en fazla yatırım alan 15 sektör arasında adet olarak oyun sektörü, miktar bazında ise teslimat sektörü geliyor.

YÜZDE 14'Ü YABANCILARDAN MEYDANA GELDİ

Rapora göre 2021 yılında start-up'lara 315 yatırımcı yatırım yaparken, söz konusu yatırımcıların yüzde 14’ünü yabancı yatırımcılar oluşturdu.

Ekosistem ile ilgili daha birçok önemli bilginin yer aldığı rapora StartupCentrum'un web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.