Basın mensuplarınım Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden elde ettiği bilgiye göre, ülkeden 2016 senesinde 11 ülkeye toplam 355 ton Türk somonu ihraç edilerek, 1 milyon 630 bin 814 dolar gelir elde edildi.

Türkiye'den 2021 yılında ise 22 ülkeye toplam 23 bin 375 ton somon satılarak, 135 milyon 597 bin 423 dolar kazanç elde edildi.

Böylece, ülkenin Türk somonu ihracatında son 6 senede miktarda yaklaşık 65 kat, değerde ise 82 kat artış yaşandı.

EN ÖNEMLİ PAZAR RUSYA

Türk somonu ihracatında son 6 senede ülke çeşitliliğini de artıran Türkiye'nin en önemli ihraç pazarı ise Rusya Federasyonu oldu.

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

Rusya Federasyonu'na 2016 yıılnda 282 ton karşılığında 1 milyon 176 bin 581 dolar olan Türk somonu ihracatı, 2021'de 18 bin 493 ton karşılığı 108 milyon 49 bin 260 dolara çıktı.

Böylece, ülkeden Rusya'ya gerçekleştirilen Türk somonu ihracatı da son 6 senede miktarda yüzde 6 bin 458, değerde de yüzde 9 bin 83 arttı.

İHRACATTA HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'de denizlerde kurulu kafeslerde yetiştirilen ve iç pazarda Karadeniz somonu, dış pazarda ise Türk somonu olarak marka haline gelen ürünün, yapılan büyük yatırımlar, uzun uğraş ve mücadeleler sonucunda çok önemli hale geldiğini belirtti.

Türk somonuna yurt dışı pazarlardan büyük talep geldiğine dikkat çeken Gürdoğan, "Doğu Karadeniz'in doğal yapısı ve denizdeki su kalitesinden dolayı Türk somonunun diğer türlere oranla çok daha lezzetli olması, tüketici kitlesi tarafından büyük beğeni almasına yol açtı ve ihracatını da kat kat artırdı." Şeklinde konuştu.

Gürdoğan, mevcut durumda talebin karşılandığını belirterek, Türk somonunun uluslararası pazarlarda marka olarak değerini koruyabilmesi ve süreklilik açısından üretimin artırılması gerektiğini söyledi.

İlgili bakanlıkların, bölgedeki kafes kapasitelerinin artırılması, yeni kafeslere izin verilmesi ve bürokraside yaşanan sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması noktasında çalışma yapmaları gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, üretimin artırılması ile ihracat hacminin hızlı şekilde 1 milyar dolar seviyelerini aşacağını belirtti.

Gürdoğan, bölgede Türk somonuna yatırım yapılarak, uluslararası standartlarda, dünyanın en modern işleme tesislerinin kurulduğuna dikkat çekerek, gelecek senelerde Türk somonunun katma değeri daha yüksek ürün olarak ihraç edileceğini ifade etti. (AA)